Razrešena tajna: Evo zašto su bake davale bebama da piju gaziranu vodu

A. V.
A. V.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Dodavanjem svežeg voća ili povrća, limuna ili đumbira, u penušavu vodu, povećava se nivo antioksidansa.

Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.

Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla.

Mineralni izvori širom sveta, popularno su mesto za lečenje, okrepljenje celog organizma i podmlađivanje. Gaziranu vodu su koristile su još naše bake u smirivanju grčeva u stomačiću beba, jer mehurići u njoj smanjuju nadutost i olakšavaju pritisak u želucu.

Gazirana voda ne sadrži šećer, masti ni kalorije. Mnogi je zovu šampanjcem među vodama. Gazirana voda je sama po sebi ukusna, ali s njom možete učiniti mnogo više nego jednostavno piti: dodajte limun, kolutiće svežeg voća, začinsko bilje zamrznute bobice ili đumbir; dodajte u smešu za palačinke ili kajganu. Mehurići će učiniti testo dodatno paperjastim i svetlim.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA