Jedno voće može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2: Neizbežan deo zdrave ishrane
Dijabetes je sve češće stanje, podstaknuto rastućom stopom gojaznosti i sedentarnim načinom života. Devedeset odsto ljudi koje živi sa dijabetesom ima tip 2, koji može biti nasledan, ali je često izazvan sedentarnim načinom života i lošom ishranom.
Stanje uzrokuje da nivo šećera u krvi kod osobe postane previsok - u suštini telo gubi mogućnost da razbije nivoe glukoze.
Povećava rizik od moždanog udara, srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, sužavanja krvnih sudova i oštećenja nerava. Brojke otkrivaju da je oko 2,4 miliona ljudi u „visokom riziku“ od dijabetesa tipa 2, sa alarmantnim porastom kod mlađih od 40 godina.
Ali postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo ga sprečili, kao što je održavanje zdrave ishrane, dosta vežbanja, prestanak pušenja i ograničen unos alkohola.
Nedavna studija je pokazala da postoji određeno voće koje može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a u pitanju je avokado.
Podaci analizirani na više od 6.000 odraslih osoba starosti od 45 do 84 godine, otkrili su potencijalnu vezu između jedenja popularnog voća za doručak i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 - posebno kod onih koji pokazuju "biomarker unosa avokada" u krvi.
Objavljeni u "The Journal of Nutrition", nalazi sugerišu da naši metabolički procesi mogu igrati značajnu ulogu u uticaju na naše ukupno zdravlje. U analizi 6.224 starije osobe, istraživači su se fokusirali na korelaciju između unosa avokada, šećera u krvi i nivoa insulina. Konkretno, ispitali su 'metabolite' specifične za avokado (supstancu proizvedenu tokom metabolizma) u krvi, koji se pojavljuju kada neko pojede ovo voće.
Rezultati su pokazali da voće može pozitivno uticati na ravnotežu šećera u krvi za određene pojedince, ali ne nužno za sve. Ova studija je u skladu sa prethodnim istraživanjima koja naglašavaju pozitivan uticaj avokada na rizik od dijabetesa tipa 2.
Istraživanje je pokazalo smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 za 20 odsto u periodu od šest godina među onima koji su jeli avokado.
Pored toga, voće je povezano sa pozitivnim efektima na gubitak težine i nivo holesterola, što se pripisuje prisustvu mononezasićenih masti koje doprinose produženom osećaju sitosti i pomažu u održavanju zdravog HDL holesterola dok smanjuju nivoe LDL holesterola u krvotoku, prenosi "Mirror".
(Ona.rs)
Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prepoznati prve simtome dijabetesa
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Darosava
Pa zar uz rukolu da jedemo avokado? Ne ide to uz parizer i sirka.
Podelite komentar