Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li multivitamini povećavaju rizik od nastanka raka? Nove tvrdnje otvaraju mnoga pitanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Multivitamini jednako štetni kao i cigarete?

  • 0
vitamini Foto: Shutterstock

Nova kontroverzna tvrdnja da uzimanje vitaminskih suplemenata povećava rizik od raka "razbarušila je perje" širom medicinske zajednice.

Dr Muhamed Kan, onkolog iz Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je "da multivitamini treba da budu označeni istim upozorenjima koja se sada nalaze na pakovanju cigareta".

- Sintetičke pilule sadrže nezdravo velike i potpuno nepotrebne količine mikronutrijenata koje daleko prevazilaze ono što je potrebno prosečnom ljudskom telu - rekao je Kan, prema saopštenju "South West News Service".

- Problem je u tome što ovaj višak multivitamina može da posluži kao ishrana stotinama ćelija raka koje se stvaraju u našem telu svakog dana - dodao je Kan.

Uobičajeno, naše telo ima sposobnost da efikasno uništi ove ćelije raka, ali to postaje izazov kada su dobro "nahranjene" i kada su u stanju da brzo brojčano porastu.

Poseban oprez sa vitaminom A i beta-karotenom

Studija nazvana "Ispitivanje efikasnosti beta-karotena i retinola" testirala je sposobnost visokih doza beta-karotena i retinola (vitamina A) u sprečavanju raka pluća.

Posle prosečno četiri godine „kombinacija beta-karotena i vitamina A nije imala nikakve koristi i mogla je imati negativan uticaj na incidencu raka pluća i na rizik od smrti od raka pluća“, upozorili su autori studije.

- Studije koje se bave svakodnevnom upotrebom suplemenata uključujući vitamin A i kompleks vitamina B (uključujući vitamine kao što su B1, B6 i B12) takođe su pokazale korelaciju u povećanom riziku od različitih vrsta karcinoma - rekao je Kan i dodao:

- I dok istraživanja trenutno nedostaju za druge vitamine, pošteno je pretpostaviti da će i oni imati slične efekte.

Postoji nekoliko drugih studija koje pronalaze neželjene efekte kod ljudi koji uzimaju određene doze multivitamina.

Na primer, studija iz 2022. godine otkrila je „malo veći rizik od raka prostate i pluća, kao i leukemije, koji je primećen kod veće upotrebe multivitamina kod muškaraca, sa većim rizikom od raka orofaringeusa kod žena“.

folna kiselina, vitamini Foto: Shutterstock

No, autori jedne od najduže i najpažljivije sprovedenih studija Physicians’ Health Study II ispitivanja multivitamina otkrili su da dnevna konzumacija multivitamina tokom 11 godina smanjuje ukupnu učestalost raka za osam odsto - bolje od bilo kog farmaceutskog leka. Druge cenjene medicinske grupe su saglasne, prenosi "Nypost.com".

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja #12: Srpkinja koja je bila nutricionista Milana otkriva tajne sportske ishrane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA