Šta je oznaka E473 na proizvodima i zašto ne bi trebalo da uzimamo više od preporučene doze
Trebalo bi češće da obraćamo pažnju šta kupujemo i da čitamo deklaracije o tome kakve sve emulgatore i aditive unosimo u organizam. Jedan od tim emulgatora je i saharoglicerid, obeležen oznakom E473.
Šta je ovaj šećerni estar masnih kiselina?
Ovaj emulgator je proizveden od glicerola i prirodnih masnih kiselina koje su uglavnom biljnog porekla, ali može biti i životinjskog piše "Food info". Uglavnom je mešavina različitih komponenti sa sastavom sličnom delimično digestiranoj prirodnoj masti esterifikovanoj šećerom.
Zbog njegova široke upotrebe, zakonom je dozvoljeno do 20 miligrama po kilograma težine osobe, ali se najčešće taj broj premašuje. U većim količinama ovaj emulgator može imati laksativan uticaj, piše "E brojevi". Zbog njega keksi, kolači, kifle i hleb se bolje dižu i postaju mekši. Prelivi i masni sosevi se ne rastvaraju nazad u svoje komponente, dok oblikovano meso, presovana riba i povrće ostaju sočni, a smrznuti proizvodi se stabilizuju u obliku i boji. Takođe, zadržavaju masnoću u slatkišima, sprečavaju kvarenje mlečnih proizvoda i obezbeđuju da se testenina ne lepi.
U kojim namirnicama ga ima?
- keks, kolači, kifle i hleb
- prelivi i masni sosevi
- oblikovano meso i presovana riba
- kafa u limenkama
- praškasti proizvodi za tople napitke
- žvakaće gume
- napici na mlečnoj osnovi
(Telegraf.rs)
Video: Alarmantno: Sve više dece se truje lekovima, pojavila se nova droga za silovanje!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.