Lečili joj epilepsiju, a otkrili da ista metoda deluje i na opsesivno-kompulzivni poremećaj

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Tim je analizirao snimke mozga i potom programirao uređaj da isporučuje električnu energiju kad god bi se pojavile opsesivne misli. Nadali su se da će val struje ometi takve misli

U jednom trenutku svog života, Amber Pirson je provodila osam sati dnevno "udovoljavajući" svojim opsesivnim mislima.

Prala je ruke dok nisu iskrvarile, više puta je proveravala brave na vratima i jela odvojeno od svoje porodice zbog intenzivnog straha od zaraze. Pirson (34) ima OKP, ili opsesivno-kompulzivni poremećaj, koji ni terapija ni lekovi ne mogu da izleče.

Takođe je patila od teške epilepsije i imala napade.

Ali pre četiri godine, ugrađen joj je implant u mozak kao deo lečenja epilepsije - i nekim čudom otkrila da joj je takođe pomogao da spreči kompulzivne misli. Neurohirurg Ahmed Raslan imao je teoriju da bi uređaj mogao pomoći u smanjenju OKP-a, pored lečenja epilepsije, s obzirom na to da je područje njenog mozga koji uzrokuje napade, takođe povezano sa motivacijom i akcijom, uključujući kompulzivne nagone.

Da bi programirao uređaj za lečenje OKP, tim stručnjaka je morao da utvrdi koje neuronske okidače traže. Nakon što je implantat ubačen, tokom testiranja Pirsonova bi prevukla magnet preko svoje glave kada bi osetila opsesivne misli. Uređaj bi vremenski označio trenutak svake misli.

Tim je analizirao snimke mozga i potom programirao uređaj da isporučuje električnu energiju kad god bi se pojavile opsesivne misli. Nadali su se da će val struje ometi takve misli.

Naravno, Pirsonova je otkrila da je intervencija drastično pomogla u smanjenju njenih simptoma.

- Svaka odluka koju sam donela bila je zasnovana na mom OKP - rekla je za "Wired" o svojim dugogodišnjim problemima.

Sada, umesto da provodi osam sati dnevno ispunjavajući svoje opsesivne misli, ona provodi samo oko 30 minuta u obavljanju tih radnji.

- Nije delovalo odmah. Bilo je potrebno nekoliko meseci da primetimo promene. Polako sam počela da primećujem kako stvari nestaju iz moje rutine. Tada bi više stvari nestalo.

Pirson kaže da je uređaj imao revolucionarni uticaj na njen život.

- Epilepsija donosi ograničenja u moj život, ali OKP je kontrolisao - rekla je ona na Univerzitetu za zdravlje i nauku Oregon. Nada se da će i drugima koji žive sa OKP-om pomoći slična intervencija.

Pearsonov slučaj je prvi te vrste u lečenju OKP.

- Ovo naglašava da je OKP poremećaj mozga, baš kao epilepsija i Parkinsonova bolest - izjavio je Kejsi Halpern, vanredni profesor neurohirurgije na Pen Medicine, koji je pomogao u programiranju uređaja.

- Ovo nije poremećaj volje. Postoji patološki signal koji vidimo u mozgu - zaključio je on, kako prenosi "Post".

(Telegraf.rs)

Video: Od raka pluća oboli 7.000 ljudi u Srbiji, a više od 5.000 izgubi život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA