Čovek kome je presađeno svinjsko srce sve više se oporavlja i poručuje: "Biće teško, ali uspeću"

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Pokušaji transplantacije organa sa životinje na čoveka, nazvani ksenotransplantacija, propadali su decenijama, pošto je svaki put ljudski imuni sistem odmah uništio strano tkivo

Prošlo je mesec dana otkako je čovek iz Merilenda dobio drugi život nakon što mu je presađeno svinjsko srce, a bolnički snimak objavljen u petak pokazuje da se sve više oporavlja.

Lorens Fauset (58) je umirao od srčane insuficijencije i nije imao pravo na tradicionalnu transplantaciju srca zbog drugih zdravstvenih problema kada su mu lekari sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend ponudili veoma eksperimentalnu operaciju.

Bolnički video prikazuje fizioterapeuta Krisa Velsa koji ga poziva da se osmehne dok radi vežbe pedaliranja kako bi povratio snagu.

- Biće teško, ali ja ću uspeti - odgovorio je Fauset, teško dišući, ali osmehujući se.

Tim iz Merilenda je prošle godine izveo prvu transplantaciju srca ovog tipa na svetu. Dejvid Benet je živeo samo dva meseca pre nego što je srce otkazalo, iz razloga koji nisu potpuno jasni, iako su znaci svinjskog virusa kasnije pronađeni unutar organa. Lekcije iz tog prvog eksperimenta dovele su do promena pre ovog drugog pokušaja, uključujući bolje testiranje virusa.

Pokušaji transplantacije organa sa životinje na čoveka, nazvani ksenotransplantacija, propadali su decenijama, pošto je svaki put ljudski imuni sistem odmah uništio strano tkivo. Sada naučnici ponovo pokušavaju da koriste genetski modifikovane svinje kako bi im organe učinili "ljudskijim".

U bolničkom snimku od petka, Fausetovi lekari su rekli da svinjsko srce ne pokazuje znake odbacivanja.

- Njegovo srce radi sve samo od sebe - rekao je dr Muhamed Mohiudin, šef kardiološke ksenotransplantacije tima iz Merilenda.

Portparol bolnice kaže da Fauset može da stoji i da mu fizioterapeuti pomažu da stekne snagu potrebnu da pokuša da hoda.

Mnogi naučnici se nadaju da bi ksenotransplantacije jednog dana mogle nadoknaditi ogroman nedostatak donacija ljudskih organa. Više od 100.000 ljudi nalazi se na američkoj nacionalnoj listi za transplantaciju, većina njih čeka bubrege, a hiljade će umreti čekajući, prenosi "Post" sa "Associated Press".

(Telegraf.rs)

Video: Naš Zoran svetsko čudo: Skoro 7 godina živi bez svog srca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA