Šestogodišnjoj devojčici hirurzi ugasili levu stranu mozga kako bi je spasli: Iznova uči da hoda

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Lekari su rekli da bi devojčica mogla da izgubi periferni vid i neke fine motoričke veštine u levoj ruci, ali će fizikalna terapija pomoći da se sve to povrati

Šestogodišnjoj devojčici iz Južne Kalifornije koja se bori sa retkim moždanim oboljenjem hirurzi su "ugasili" jednu stranu mozga kao vid lečenja za koji veruju da će joj nadalje omogućiti da vodi normalan život.

Brijana Bodlej doživljavala je svakodnevne napade zbog Rasmusenovog encefalitisa - hronične upale mozga koja može dovesti do trajnog oštećenja mozga i pogoršanja motoričkih sposobnosti.

Umesto da joj ukloni deo mozga kao što su to predlagali razni lekari, pedijatrijski neurohirurg dr Aron Robison sa Univerziteta Loma Linda je rekao da je isključivanje polovine njenog mozga najefikasniji metod.

- Samo isključivanje je dovoljno da se bolest potpuno zaustavi i u suštini, potencijalno je izleči - rekao je on, kako prenosi "Post".

Brijani je prošle godine dijagnostikovana iscrpljujuća bolest, zbog čega je devojčica, koja je često pevala, plesala i živela punim plućima, svakodnevno patila. Kada je počela da uzima lekove protiv napadaja i steroide, brzo je dobila na težini i nastavila da se nosi sa napredovanjem bolesti. Lekari su odlučili da isključe deo njenog mozga koji ne funkcioniše tako što će proći kroz prirodni otvor mozga koji se zove silvijska fisura, rekao je dr Robison.

Leva strana i dalje funkcioniše i sada preuzima dužnosti koje je imala desna strana. Lekari su rekli da bi devojčica mogla da izgubi periferni vid i neke fine motoričke veštine u levoj ruci, ali će fizikalna terapija pomoći da se sve to povrati.

- Brijana će i dalje biti ista osoba, čak i nakon što joj je isključeno pola mozga - rekao je Robison.

Porodica Bodli objavljuje na "Instagramu" o Brijaninom putu ka oporavku otkako je njena operacija prošla glatko krajem septembra. Pre nekoliko dana njena majka je prijavila da hoda uz pomoć, a u nedelju je rekla da je devojčica prvi put od operacije bila budna ceo dan.

- Srećna sam što se moja beba vratila i što je budna. I dalje radi na ravnoteži i uči hodanje iznova. Pronalaženje stvari sa leve strane joj je teško. Njen bol je pod kontrolom i skoro je nestao - napisala je mama na "Instagramu".

Objava je uključivala fotografiju šavova na glavi devojčice, ali i slike njenog igranja igrica i pokušaja hodanja uz pomoć.

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA