Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate najbolji benefit citrusne arome? Posebno je efikasna kod simptoma postmenopauze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sastojak koji može olakšati život ženama

  • 0
ceđeni sok Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih problema koji se javlja kod žena u menopauzi jeste poremećaj sna.

Citrus aurantium je gorka, kisela pomorandža, poznata i kao seviljska pomorandža, poreklom iz jugoistočne Azije. Ima sedativne, hipnotičke i antianksiozne efekte. Bila je ključni sastojak studije koja je ispitivala efekat citrusne arome na kvalitet sna žena u postmenopauzi.

Kontrolisano ispitivanje sprovedeno je, od februara do decembra, na 80 žena u postmenopauzi koje su patile od poremećaja sna. Učesnice su nasumično raspoređene u dve grupe; od žena u interventnoj grupi je zatraženo da inhaliraju dve kapi esencijalnog ulja Citrus aurantium, dva puta dnevno, četiri uzastopna dana u nedelji, tokom četiri nedelje. Kontrolna grupa je dobijala bademovo ulje, sa istom dozom, u istom vremenskom roku.

insomnija, nesanica, spavanje, noć, krevet Foto: Shutterstock/Ground Picture

Kvalitet sna je procenjen korišćenjem "Pitsburškog indeksa kvaliteta sna" pre intervencije i ćetiri nedelje nakon intervencije. Posle četiri nedelje, sve dimenzije "PSKI" (Pitsburški indeks kvaliteta sna) u interventnoj grupi su značajno poboljšane.

Zaključno rečeno, rezultati ovog istraživanja pokazali su da aroma esencije citrus aurantium može značajno poboljšati kvalitet sna žena u postmenopauzi.

Zbog toga se preporučuje da zdravstveni radnici obaveste žene u postmenopauzi i savetuju im da koriste ovu intervenciju za smanjenje poremećaja spavanja, prenosi "Pubmed".

(Telegraf.rs)

Video: Mladić mislio da će mu proći nesanica ako stavi beli luk u uvo, međutim...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA