Vreme čitanja: oko 6 min.

8 načina da podignete imunitet svog deteta: "Ako se vaše dete razboli, odmah bacite četkicu za zube“

Vreme čitanja: oko 6 min.

Postoje pametni koraci koje možete da preduzmete kako biste pomogli vašoj deci da ostanu zdrava

  • 1
Deca Smeh Dete Devojčica Dečak Radost Foto: Shutterstock

Kako rastu, deca jačaju svoj imuni sistem boreći se sa stalnim nizom bakterija, virusa i drugih organizama, zbog čega se mnogi pedijatri slažu da je od šest do osam prehlada, napada gripa ili infekcija uha godišnje - sasvim normalno.

No, neke zdrave navike mogu da im pomognu u jačanju imunološkog sistema - bilo da se radi o zdravoj i pažljivoj ishrani, spavanju i vežbanju, praktikovanju dobre higijene ili informisanju roditelja o vakcinama ili vitaminima i suplementima koje preporučuju zdravstveni radnici.

Sasvim male promene načina života cele porodice mogu zapravo da pomognu telu vašeg deteta da se efikasnije bori protiv patogena i da se brže oporavi. Prema pisanju "Parents.com", ovo su neki od koraka koje možete da preduzmete kako biste ojačali imuni sistem vašeg deteta.

Nudite im više voća i povrća

Kada klice kucaju na vrata, posegnite za šarenim voćem i povrćem. Na meniju neka uvek budu jabuke, šargarepe, pomorandže, boranija... nebo je grancia. Povrće i voće sadrži karotenoide, fitonutrijente koji jačaju imunitet.

frizider, hrana, povrće, voće, vegetarijanci, vegani, ishrana, čuvanje hrane Foto: Shutterstock

- Fitonutrijenti mogu da povećaju proizvodnju belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcija i interferona, antitela koje oblaže ćelijske površine, blokirajući viruse - prenosi doktor Vilijam Sirs i dodaje: - Istraživanja pokazuju da ishrana bogata fitonutrijentima može da zaštiti od hroničnih bolesti kao što su rak i srčana oboljenja u odraslom dobu. Zato pokušajte da naterate dete da jede pet porcija voća i povrća dnevno.

Produžite vreme spavanja

Nedostatak sna može da učiniti da i odrasli budu podložniji bolestima zbog smanjenja prirodnih ćelija-ubica, odnosno oružja imunog sistema koje se bori protiv mikroba i ćelija raka. Isto važi i za decu.

- Deca u vrtiću su posebno izložena većem riziku od razboljevanja zbog nedostatka sna, jer im sve aktivnosti mogu otežati spavanje. Obavezno još proverite pravila oko spavanja u vašem vrtiću i ako je potrebno, stavite dete ranije u krevet kako biste bili sigurni da se dovoljno odmara - kaže pedijatar Keti Kemper.

A koliko je tačno deci potrebno sna?

Odojčetu može biti potrebno do 16 sati u krevetiću svakog dana, mališanima od 11 do 14 sati, a predškolcima 10 do 13 sati.

- Ako vaše dete ne može ili neće da drema tokom dana, pokušajte da ih stavite ranije u krevet - ističe dr Kemper.

Razmislite o dojenju vaše bebe

Ljudsko mleko sadrži antitela koja jačaju imunitet i bela krvna zrnca sa turbo punjenjem. Dojenje pomaže u zaštiti od infekcija uha, alergija, dijareje, upale pluća, meningitisa, infekcija urinarnog trakta i sindroma iznenadne smrti novorođenčadi.

Dojenje takođe može da pomogne u zaštiti dece od dijabetesa, Kronove bolesti, kolitisa i određenih oblika raka kasnije u životu. Kolostrum, tanko žuto "pre-mleko" koje teče iz dojki tokom prvih nekoliko dana nakon rođenja, posebno je bogat antitelima koja se bore protiv bolesti.

Zato težite da dojite dete kako biste dopunili njegov imunitet.

Vežbajte kao porodica

Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava broj prirodnih ćelija ubica kod odraslih, a redovna aktivnost može da koristiti i deci na isti način.

dečak roditeljstvo roditelji pitaju Foto: Pexels

Da bi vaša deca stekla doživotnu naviku da se bave fitnesom - budite dobar uzor.

- Vežbajte sa njima umesto da ih samo pozivate da izađu napolje i da se igraju - naglašava dr Rene Staki, klinički psiholog iz Kolumbije i navodi da zabavne porodične aktivnosti uključuju vožnju bicikla, planinarenje, voženje rolera, igranje košarke, tenisa...

Zaštita od širenja klica

Smanjenje i uklanjanje bakterija tehnički ne jača imunitet, ali je odličan način da smanjite stres na imunološki sistem vašeg deteta. To može biti posebno korisno ako vaše dete ima neka druga stanja zbog kojih njegov imunološki sistem radi na drugačiji način.

Jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih strategija je da se pobrinete da vaša deca često peru ruke sapunom i vodom. Posebno obratite pažnju na njihovu higijenu pre i posle svakog obroka i posle igre napolju, rukovanja kućnim ljubimcima, izduvavanja nosa, korišćenja kupatila i dolaska kući iz vrtića ili škole.

Kada ste napolju, nosite maramice za jednokratnu upotrebu za brzo čišćenje. Da biste pomogli deci da steknu naviku pranja ruku kod kuće, dozvolite im da sami odaberu svoje šarene peškire i sapun zabavnih oblika i mirisa.

Postoji još jedna ključna strategija za uništavanje klica.

- Ako se vaše dete razboli, odmah bacite četkicu za zube - kaže stomatolog Barbara Rič i dodaje: - Dete ne može dvaput da se zarazi istim virusom gripa, ali virus može da "skače" sa četkice na četkicu za zube, inficirajući druge članove porodice. Međutim, ako se radi o bakterijskoj infekciji, kao što je streptokoka, vaše dete može ponovo da se inficira istim klicama od kojih je i obolelo. U tom slučaju, bacanje četkice za zube štiti i vaše dete i ostatak vaše porodice.

Sapun, pasta, četkica za zube

Izbacite pasivno pušenje

Ako vi ili bilo ko u vašem domaćinstvu puši, najbolje je da prestanete. Dim cigareta sadrži više od 7.000 štetnih hemikalija, od kojih mnoge mogu da iritiraju ili ubiju ćelije u telu.

Dr Beverli Kingsli, epidemiolog iz Kancelarije za pušenje i zdravlje u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti ističe da su deca podložnija od odraslih štetnim efektima pasivnog pušenja jer dišu brže i njihov prirodni sistem detoksikacije je manje razvijen. Čak i ako pušite e-cigarete, morate da budete svesni da vaping ima negativne zdravstvene posledice i za decu jer oslobađaju potencijalne karcinogene poput nitrozamina.

pušenje cigarete, odvikavanje od pušenja, ostavljati ostavlja cigarete duvan Foto: Shutterstock

Pasivno pušenje takođe povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi  (SIDS), bronhitisa, infekcija uha i astme. Takođe može da utiče na inteligenciju i neurološki razvoj.

Koristite antibiotike samo kada je potrebno

Nije uvek pametno tražiti od lekara vašeg deteta da napiše recept za antibiotik kad god je bolesno, jer antibiotici leče samo bolesti uzrokovane bakterijama.

- Većinu dečjih bolesti izazivaju virusi - kaže pedijatar Hauard Bauhner i dodaje da često pripisavnje antibiotika može i da škodi: - Sojevi bakterija otpornih na antibiotike su procvetale kao rezultat prekomerne upotrebe antibiotika, a jednostavnu infekciju uha je teže izlečiti ako je uzrokovana tvrdoglavim bakterijama koje ne reaguju na standardni tretman. Snažno ohrabrujem roditelje da pitaju lekara: "Da li mislite da je to zaista neophodno?".

antibiotik Foto: Pixabay

Budite u toku sa vakcinacijama

Preporučena vakcinacija može da pomogne detetovom imunološkom sistemu da ostane pripremljen i spreman da se bori protiv opasnih patogena poput onih koji izazivaju meningitis, dečiju paralizu i vodene boginje. Vakcinacije podstiču imunološki sistem vašeg deteta da nauči da prepozna određene bakterije i viruse sa kojima bi mogao da se susretne, tako da bude spreman da se bore protiv njih.

Ako ste zabrinuti u vezi sa vakcinacijom, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom. Veoma je važno pronaći nekoga kome možete da verujete i koji će odgovoriti na vaša pitanja.

Da li je potrebno da pojačate detetu imunitet suplementima?

Vitamini i minerali igraju veliku ulogu u imunološkoj funkciji našeg tela. Ali da li je potrebno da deca uzimaju suplemente da bi dobili više vitamina A, cinka ili magnezijuma? Istina je da ovo nije siguran način da se spreči bilo kakva bolest.

Stručnjaci kažu da je obično najbolje fokusirati se na potrošnju hrane.

- Važno je da deca dobijaju različite vitamine i minerale u svom nutritivnom nizu - ističe pedijatar Rašmi Jain i dodaje: - Snažno preporučujem da se ove komponente obezbede putem hrane koju jedu, a ne da dozvolimo našoj deci da jedu nezdravu ili neželjenu hranu, a zatim dodaju vitamine ili probiotike u pokušaju da se to izbalansira.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilno pranje ruku traje 20 sekundi!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pers

    4. oktobar 2023 | 14:38

    A recimo da ubacite četkicu 10 minuta u rastvor hidrogena?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA