Ovo povrće jedete skoro svaki dan: Da li znate 10 zdravstvenih prednosti crnog luka
Ako ste ikada kuvali po receptima svoje mame, bake, kuvara, interneta, onda ste sigurno svesni da ovo povrće jedete skoro svaki dan. Većina, ako ne i svi recepti uputiće vas da zagrejete lonac, tiganj ili rernu sa uljem, a zatim dodate seckani luk, koji ćete dinstati nekoliko minuta dok ne omekša.
Luk je glavna namirnica u kuhinji koja se pojavljuje u mnogim jelima, a za to postoji razlog.
Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, razmislite o dodavanju više luka u svoju ishranu. Antioksidanti i antiinflamatorna svojstva su odlična za zdravlje srca. Svaka vrsta luka (uobičajene sorte su crveni, beli i žuti) sadrži uglavnom vodu, ugljene hidrate i vlakna, a odlični su izvori i važnih vitamina kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin B6.
I ne samo to. Pored toga što je veoma hranljiv i ukusan, kako prenosi "Spice world", ovo je deset osnovnih zdravstvenih prednosti luka.
1. Ima mnogo antioksidanata
Antioksidanti mogu da pomognu u sprečavanju oštećenja ćelija tako što se bore protiv molekula slobodnih radikala. Slobodni radikali nastaju kada je telo izloženo zračenju ili duvanskom dimu, a mogu da izazovu dijabetes, bolesti srca i rak. Jedenjem luka možete da pomognete svom telu da se bori protiv slobodnih radikala i da poboljšate opšte zdravlje.
2. Pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi
Luk je odličan način za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, pogotovo za osobe sa dijabetesom. Flavonoidi u luku deluju na stabilizaciju nivoa glukoze u krvi. Ako su nivoi niski, možda ćete osetiti simptome kao što su umor, anksioznost, glavobolja i mnogi drugi znaci.
3. Poboljšava varenje
Luk sadrži veliku količinu prebiotika i vlakana. U telu, ovo pomaže u poboljšanju zdravlja creva pomažući u varenju, jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale.
4. Prepun hranljivih materija
Luk se smatra hranom bogatom hranljivim sastojcima. To znači da sadrži mali broj kalorija i veliki broj hranljivih materija. On je odličan izvor kalijuma i mangana. Kalijum pomaže da se poveća energija i vaš metabolizam. Mangan pomaže telu da se stvori vezivno tkivo, pomaže zdravlju kostiju i smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.
5. Antiinflamatorna svojstva
Luk sadrži antioksidant koji se zove kvercetin. Kvercetin je antiinflamatorno i deluje protiv upale u telu. Odličan je za smanjenje otoka, pomaže kod artritisa i tretiranje infekcija bešike.
6. Može da smanji rizik od određenih bolesti
Istraživači su otkrili da umerena konzumacija luka može da smanji rizik od raka debelog creva, larinksa i jajnika.
7. Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti
Sprovedene su studije kako bi se otkrila veza između kvercetina i Alchajmerove bolesti. Ove studije su pokazale značajnu povezanost između konzumiranja hrane sa visokim sadržajem kvercetina, kao što je luk, i manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti.
8. Odličan izvor vitamina C
Da li ste znali da luk sadrži veliku količinu vitamina C? Vitamin C je neophodan za pravilno funkcionisanje vašeg tela. Pomaže u formiranju krvnih sudova, poboljšava vaš imuni sistem i gradi hrskavicu.
9. Podržava zdravlje kostiju
Studije su dokazale da luk poboljšava gustinu kostiju kod nekih ljudi. Kao rezultat toga, konzumiranje luka može da pomogne u jačanju kostiju i smanjenju rizika od preloma kod ljudi starijih od 50 godina.
10. Antibakterijska svojstva
Antibakterijska svojstva alicina u luku pomažu debelom crevu da se bori protiv štetnih bakterija. Alicin je jedinjenje koje daje jedinstven jak miris luka. Alicin možete da zamislite kao svog borca protiv toksina i bolesti. To je svojstvo koje je definitivno vredno toga da vam ponekad zasuze oči od "štipanja" luka.
(Telegraf.rs)
Video: Maska za sjajniju kosu uz pomoć sastojka koji svi imate kod kuće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.