"Vinski sat" bi mogao da bude smrtonosan: Od 70-ih godina oboljenja jetre su se povećala pet puta
Za mnoge je čaša vina nagrada za uspešno završen naporan radni dan. Ali kultura "vinskog sata" deo je alarmantnog trenda koji je od 1970-ih doveo do petostrukog povećanja smrtnih slučajeva od hronične bolesti jetre.
Istraživači su otkrili da je od 30.000 hitnih prijema uzrokovanih hroničnim oboljenjem jetre godišnje u Engleskoj, 13.000 pacijenata kojima je dijagnostikovana po prvi put. Jedan od šest pacijenata (17 procenata) je preminuo u bolnici, a 37 procenata je umrlo u roku od godinu dana od hitnog prijema.
Novo istraživanje je pokazalo da je više od trećine ljudi umrlo u roku od godinu dana. Podaci otkrivaju alarmantan obim kasne dijagnoze - hiljade ljudi saznaje da je ima kada je već prekasno.
- Ljudi imaju određenu vrstu zablude "da morate biti alkoholičar da biste imali bolest jetre". Ali, zapravo, mnogi piju u nivoima koji zaista mogu da naškode. Ako konzumirate pola flaše vina svake večeri, što je lako uraditi dok kuvate, večerate i gledate televiziju, onda unosite potencijalno opasne količine. U evropskoj kulturi je ukorenjeno da popijete "proseko" za doručak - ističe direkotrka britanskog fonda za bolesti jetre Vanesa Hebdič.
Ona navodi da je potrebno bolje rano otkrivanje, uz sprovođenje više fibroskena - vrste ultrazvuka koji meri ukočenost jetre i promene na jetri, prenosi "Dailymail".
Video: Sada policija ima pravni osnov da oduzima vozačke dozvole pod dejstvom alkohola
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Oki
Pa kod nas ide pola litre šljive .......i ništa
Podelite komentar
Zoran
Od pola litra vina ili dva piva ili dve rakije na dan da se upropasti jetra!?
Podelite komentar