Vreme čitanja: oko 2 min.

4 mentalne prednosti šišanja kose: Možete podstaći ponovno rođenje, ali i podići samopouzdanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj potez kod mnogih izaziva preispitivanje sebe i utiče na psihološko zdravlje

  • 0
šišanje, šišanje kose, zdravlje, lepota Foto: Shutterstock/puhhha

Svaka žena zna da kada želi promenu, uvek kreće od promene kose. Bilo da se radi o dužini ili boji svejedno je, ta promena donosi vedrinu i osmeh kod lepšeg pola.

A da li to šišanje konkretno može duboko uticati na naš um i mentalno zdravlje? U nastavku pročitajte koje su to prednosti koje nam može doneti promena kose.

1. Novi identitet

Otpuštanje prošlosti i uopšte onoga što nam više ne služi ili blokira energiju fizički i psihički, jedan je od ključeva da postanete osoba kakva treba da budete. Duhovno govoreći, subjekat odnosno čista svest identifikuje se sa našim umom i telom, a potom i životom i okolnostima.

Jedan od načina da se obučite da se ne identifikujete sa starim, već da prigrlite novo jeste da se jednostavno rešite starog. Pošto naša kosa predstavlja ličnost, šišanje na neki način znači otpuštanje starog vas, piše "A great mood".

2. Oslobađanje energije

Baš kao što soba može „apsorbovati“ pozitivnu ili negativnu energiju onoga ko u njoj živi, tako i delovi tela mogu da izdrže napetost ili čak traumatska iskustva.

Očigledan primer je napetost ili bol u mišićima: odete na masažu, kažete terapeutu da vam razbije kuglice, a zatim shvatite da telo nije samo akumuliralo napetost zbog na primer lošeg držanja već i zbog stresa i negativne emocije.

Razlog zbog kojeg šišanje može podstaći rast i ponovno rođenje, duhovno govoreći, je taj što kada šišate kosu, oslobađate se stare energije koja može ometati vaš rast.

3. Samopouzdanje

Duhovna osoba odbacuje pomisao da kopira druge; osoba odbacuje društvena očekivanja da slede svoje srce i duh.

Duhovni učitelj Džordž Gurđijev bi često rekao da je „čovek mašina“, da se stvari kojima smo svedoci u svetu „jednostavno događaju“ ljudima jer često nisu svesni da je sve to rezultat reagovanja.

Dakle, kako se osloboditi toga? Pa kroz individualnost i istinsko samostalno mišljenje, a za to vam je potrebno samopouzdanje. Šišanje kose može biti vežba da prestanete da brinete o tome šta drugi misle o vama.

4. Minimalizam

Duhovnost zahteva fokus, a fokus zahteva energiju. Ako se energija stalno troši nepotrebnim predmetima/aktivnostima/bukom, kako se onda možete fokusirati? Zbog toga je minimalizam danas sve češći.

Minimalizam jednostavno znači da treba da razjasnite svoje prioritete i šta vam zaista pruža radost. Šišanje kose može biti povezano sa minimalističkim, fokusiranim načinom života.

Kada ošišate kosu i promenite frizuru, uvek postoji osećaj osnaženosti i/ili straha. Većina nas je to iskusila u nekom trenutku - želeli smo promenu. A onda smo primetili da nas nova frizura nije promenila samo spolja, već i iznutra.

(Telegraf.rs)

Video: Stariji će biti i te kako ljubomorni! Ovaj klinac čini čuda sa makazama za šišanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA