Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika Britanija uvodi injekciju protiv raka koja može da skrati vreme lečenja za dve trećine vremena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Injekcija atezolizumaba - leka za imunoterapiju - trebala bi stotinama pacijenata da smanji vreme lečenja sa pola sata na sedam minuta

  • 0
Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje doktor lekar Foto-ilustracija: Shutterstock

Injekcija koja može da skrati vreme lečenja pacijenata obolelih od raka za 75 odsto biće prvi u svetu uveden u Nacionalni zdravstveni servis Velike Britanije (NHS).

Injekcija atezolizumaba - leka za imunoterapiju - trebala bi stotinama pacijenata da smanji vreme lečenja sa pola sata na sedam minuta.

- Održavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata sa rakom od vitalnog je značaja, tako da će uvođenje bržih injekcija napraviti veliku promenu. Prvo uvođenje ovog tretmana u svetu značiće da stotine pacijenata mogu da provedu daleko manje vremena u bolnici i da će se osloboditi dragoceno vreme u jedinicama za hemioterapiju - objasnio je profesor Piter Džonson iz NHS-a za "The Sun".

Imunizacija, injekcija Foto: freepik.com

Atezolizumab, takođe poznat kao "tecentrik", lek je za lečenje karcinoma pluća, dojke, jetre i raka bešike i daje se oko 3.600 pacijenata u Engleskoj svake godine. Očekuje se da će većina njih sada dobiti lek putem injekcije umesto intravenskim kapanjem, što je bila sadašnja metoda.

Pacijentima koji primaju atezolizumab uporedo sa hemioterapijom, lek i dalje može da se daje intravenozno.

Lek je poznat kao "inhibitor kontrolne tačke" i deluje tako što pomaže imunološkom sistemu da pronađe i ubije ćelije raka.

Engleski zdravstveni sistem će tako postati prvi na svetu koji će uvesti verziju leka za injekcije nakon što ga je odobrila Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode.

- Ubrizgavanje "Tecentrika" pod kožu nudi bržu opciju lečenja. Biće potrebno otprilike sedam minuta, u poređenju sa 30 do 60 minuta za trenutnu metodu intravenske infuzije "tecentrika" - najavljuje Marius Šoltc, medicinski direktor kompanije koja proizvodi ovu vakcinu.

(Telegraf.rs)

Video: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA