Vreme čitanja: oko 2 min.

Sestra sestri dala šansu da i sama nosi bebu: Prva transplantacija materice u Velikoj Britaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Donirani organ funkcioniše "savršeno", a lekari su uzbuđeni zbog mogućnosti da pomognu većem broju žena

  • 1

Zahvaljujući prvoj transplantaciji materice u Veliko Brtitaniji jedna žena dala je svojoj mlađoj sestri neprocenjiv poklon i mogućnost da i sama iznese trudnoću.

Prema izveštajima "Mirror-a", sestre su van sebe od sreće, a transplantirani organ funkcioniše "savršeno".

Primalac, 34-godišnja do sada nerotkinja, nada se da će imati "ne jedno, već dvoje dece", a lekari su uzbuđeni zbog izvesne mogućnosti da od sada pomognu daleko većem broju žena.

Druga transplantacija materice u Britaniji već je zakazana za ovu jesen. Hirurzi se nadaju da će ih na kraju raditi i do 30 po godini, koristeći žive i preminule donore.

- Ovo je neverovatno dostignuće osoblja Nacionalnog zdravstvenog servisa koje je neumorno radilo 18 sati, čime su dali primaocu neprocenjivu šansu da i sama iznese bebu - izjavila je glavna bolničarka bolnici Čerčil u Oksfordu Kejt Brintvort, gde je 1. februara 30 medicinara sa Imperijal koledža u Londonu i Oksfordskog centra za transplantaciju presadilo prvu matericu.

Kako prenose lekari, 34-godišnja pacijentkinja već ima pet embriona u skladištu i nadaju se da će početi sa procesom veštačke oplodnje kasnije ove godine. Donatorka, stara 40 godina, već ima dvoje dece, zbog čega se odlučila da pomogne svojoj mlađoj sestri koja je rođena sa Majer-Rokitanski-Kuster-Hauzer sindromom, koji pogađa jednu od 5.000 žena. U tim slučajevima grlić materice je odsutan, dok je i materica odsutna ili nerazvijena.

Uz to, kako navodi list, čak 15.000 žena u reproduktivnoj dobi u Velikoj Britaniji je rođeno bez funkcionalne materice ili je ona uklonjena zbog raka. Do sada jedinu šansu da imaju genetski povezano dete bilo je preko surogata.

- Postoje devojke koje nikada nisu imale menstruaciju, za koje se skeniranjem utvrdila da uopšte nemaju materice. Katastrofa. Do sada nije bilo rešenja, osim usvajanja ili surogat majčinstva. To sada više nije slučaj. Ovo je zaista uzbudljivo - rekao je profesor Ričard Smit, ginekološki hirurg konsultant u Imperijalu koji je vodio proceduru.

Tokom postupka koji je detaljno opisan u British Journal of Obstetrics and Ginaecology, medicinari su proveli osam sati i 12 minuta uklanjajući donorovu matericu, grlić materice i jajovode, a zatim su je "presađivali" u njenu sestru devet sati i 20 minuta. Nakon svega deset dana od procedure, primalac je bila dovoljno zdrava da napusti bolnicu.

- Operacija je bila neverovatno uspešna. Osećam se emotivno zbog svega toga. Na prvoj konsultaciji sa primaocem posle operacije, svi smo bili skoro u suzama. Donator i primalac su presrećne - ističe hirurg.

Više od 90 transplantacija materice sprovedeno je do sada na međunarodnom nivou, od kojih je većina uključivala živog donora, što je rezultiralo sa čak 49 živorođenih. Prva takva operacija bila je u Švedskoj 2014. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Ispovest žene sa 2 vagine: Ne znate kako mi je, bol je nepodnošljiv

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    23. avgust 2023 | 17:42

    Vest iz 2017 godine SRBIJA !!! Sestre koje imaju po 37 godine, od koje je jedna starija od druge četiri minuta, već u ponedeljak biće puštene kući, na 120 kilometara od Beograda. Sestra koja je drugoj dala matericu već ima troje dece, pokušaj oplodnje kod ove što je dobila već u avgustu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA