7 zdravstvenih prednosti kelja: Zdrav dodatak ishrani koji može da se koristi na brojne načine
Kelj je idelano povrće koje je dobro ukoiko želite da dodate vlakna i antioksidante u svoju ishranu. Savršeno se uklapa u mnoga slana jela, salate i smutije.
Ovo zeleno, lisnato povrće koje pruža širok spektar hranjihivh materija član je porodice kupusnjača ili Brassicaceae, kao i kupus i prokulice, a njegove najjače strane su što može da pomogne kod upravljanja krvnim pritiskom i kod jačanja digestivnog zdravlja, a takođe može da ima i svoje prednosti kod zaštite od raka i dijabetesa tipa 2.
Prema pisanju Medical News Today, ovo su neke od zdravstvenih prednosti kelja.
Izvor vlakana i antoioksidanata
Kelj sadrži vlakna, antioksidante, kalcijum, vitamine C i K, gvožđe i širok spektar drugih hranljivih materija koje mogu da pomognu u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
Antioksidanti pomažu telu da ukloni neželjene toksine koji su rezultat prirodnih procesa i pritiska okoline. Ovi toksini, poznati kao slobodni radikali, nestabilni su molekuli. Ako se previše nakupe u telu, oni mogu da dovedu do oštećenja ćelija, što opet može da dovede do zdravstvenih problema kao što su upale i bolesti.
Stručnjaci veruju da slobodni radikali mogu da igraju ulogu u razvoju raka, na primer.
Pogodan za ishranu osoba sa dijabetesom
Američko udruženje za dijabetes preporučuje konzumiranje hrane koja je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima.
Po pitanju vlakana, studija iz 2018. godine zaključila je da ljudi koji konzumiraju najveće količine dijetalnih vlakana izgleda da imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Prema istoj studiji i konzumiranje dijetalnih vlakana takođe može da smanji nivo glukoze u krvi.
Autori članka iz 2012. godine napominju da visoki nivoi šećera u krvi mogu da pokrenu proizvodnju slobodnih radikala. Oni primećuju da antioksidant, kao što su vitamin C i alfa-linolenska kiselina (ALA), mogu da pomognu u smanjenju komplikacija koje se mogu pojaviti kod dijabetesa.
Oba ova antioksidanta su prisutna u kelju.
Hrani srce kalijumom
Različiti hranljivi sastojci u kelju mogu da podrže i zdravlje srca. Prema Američkom udruženju za srce (AHA) preporučuje se povećanje unosa kalijuma uz smanjenje soli ili natrijuma, jer to može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Šolja kuvanog kelja obezbeđuje 3,6 odsto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijumom.
Još jedna veza vlakana i zdravlja, povezana je sa sniženjem nivoa lipida (masti) u krvi i krvnog pritiska. Ljudi koji su konzumirali više vlakana imali su veće šanse da imaju niže nivoe ukupnog holesterola i lipoproteina niske gustine (LDL), ili „lošeg“ holesterola.
Ograničava rizik od raka
Kelj i drugo zeleno povrće koje sadrži hlorofil može da sprečiti telo da apsorbuje heterociklične amine. Ove hemikalije se javljaju kada ljudi peku hranu životinjskog porekla na visokoj temperaturi, a stručnjaci ih povezuju sa rakom. Ljudsko telo ne može da apsorbuje mnogo hlorofila, ali se hlorofil vezuje za ove karcinogene i sprečava telo da ih apsorbuje. Na ovaj način, kelj može da ograniči rizik od raka, a uparivanje mesa sa ovim zelenim povrćem može da pomogne u smanjenju negativnog uticaja.
Takođe, vitamin C, beta-karoten, selen i drugi antioksidanti u kelju mogu da pomognu u prevenciji raka. Studije nisu otkrile da suplementi imaju isti efekat, ali čini se da ljudi koji unose velike količine voća i povrća imaju manji rizik od razvoja raznih karcinoma. Ovo može biti zbog antioksidanata koje ova hrana sadrži. Vlakna još jednom mogu da pomognu u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma, prema studiji iz 2015.
Zdravlje kostiju
Kalcijum i fosfor su ključni za zdravo formiranje kostiju. Neka istraživanja sugerišu da visok unos vitamina K može da pomogne u smanjenju rizika od preloma kostiju.
Sa time na umu, jedna šolja kuvanog kelja obezbeđuje skoro pet puta dnevnu potrebu odrasle osobe za vitaminom K, oko 15-18 odsto ukupne potrebe za kalcijumom i oko sedam odsto dnevne potrebe za fosforom.
Pomaže varenju
Kelj je bogat vlaknima i vodom, a oba pomažu u sprečavanju zatvora i promovišu redovnu stolicu i zdrav probavni trakt.
Koža i kosa
Beta-karoten i vitamin A su neophodni za rast i održavanje svih telesnih tkiva, uključujući kožu i kosu, a kelj je izvrstan izvor beta-karotena.
Telo koristi vitamin C za izgradnju i održavanje kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu za kožu, kosu i kosti. Nepotrebno je opet naglasiti da je vitamin C takođe prisutan u kelju. Zapravo, šolja kuvanog kelja obezbeđuje najmanje 20 odsto dnevne potrebe osobe za vitaminom A i preko 23 procenata dnevne potrebe za vitaminom C.
Zdravlje očiju
Kelj sadrži lutein i zeaksantin, kombinaciju antioksidanata koji mogu da pomognu u smanjenju rizika od makularne degeneracije povezane sa godinama. Vitamin C, vitamin E, beta-karoten i cink takođe igraju ulogu u zdravlju očiju, a svi su prisutni u kelju.
(Telegraf.rs)
Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.