Kako maslinovo ulje može da utiče na zdravlje mozga i demenciju? Naučnici imaju odgovor
Dok je demencija komplikovano stanje koje verovatno ima nekoliko uzroka, nova studija sugeriše da jednostavna promena načina života može da pomogne u smanjenju rizika od umiranja od nje.
Jedna od stvari koje se preporučuju je i uključivanje maslinovog ulja u ishranu.
Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Harvard i koja je predstavljena na konferenciji Američkog društva za ishranu 2023, pokazala je da oni koji koriste maslinovo ulje umesto margarina i majoneza imaju smanjen rizik od umiranja od demencije.
Studija je analizirala podatke o ishrani i zdravlju 60.582 žene i 31.801 muškarca koji nisu imali kardiovaskularne bolesti i rak na početku studije, zajedno sa podacima o smrti. Tokom 28-godišnjeg praćenja, 4.749 ljudi je umrlo od demencije.
Istraživači su otkrili da je konzumiranje više od sedam grama maslinovog ulja (ili oko pola supene kašike) dnevno povezano sa 25 odsto smanjenim rizikom od umiranja od demencije u poređenju sa ljudima koji nikada ili retko koriste maslinovo ulje. Naučnici su takođe otkrili da je zamena jedne kašičice margarina i majoneza sa ekvivalentnom količinom maslinovog ulja dnevno povezana sa do 14 odsto smanjenim rizikom od umiranja od demencije.
- Kod odraslih u SAD, veći unos maslinovog ulja bio je povezan sa umereno manjim rizikom od fatalne demencije, bez obzira na kvalitet ishrane - zaključili su istraživači i dodali da povećanje unosa maslinovog ulja umesto margarina i majoneza predstavlja potencijalnu strategiju za smanjenje rizika od smrtnosti od demencije.
Važno je napomenuti da studija nije otkrila da samo maslinovo ulje zapravo smanjuje rizik od umiranja od demencije - umesto toga, pronašla je vezu između ljudi koji koriste više maslinovog ulja i smanjenog rizika od umiranja od demencije. Međutim, stručnjaci kažu da možda ima nešto u tome.
- Maslinovo ulje je bogato antioksidativnim jedinjenjima kao što su polifenoli i vitamin E, za koje je poznato da se bore protiv oksidativnog stresa - kaže za Yahoo Life registrovani dijetetičar Skot Kitli.
- Oksidativni stres je ključni faktor u patogenezi nekoliko neurodegenerativnih poremećaja, uključujući Alchajmerovu bolest, koja je najčešći oblik demencije. Iz ove perspektive, nalazi studije imaju smisla: antioksidansi u maslinovom ulju mogu potencijalno pomoći u zaštiti mozga smanjenjem oksidativnog stresa i upala.
Maslinovo ulje sadrži mnogo mononezasićenih masnih kiselina, koje su povezane sa kardiovaskularnim zdravljem i zdravljem mozga.
- S druge strane, biljna ulja — soja, suncokret, kikiriki — i margarin sadrže prvenstveno polinezasićene masne kiseline; puter i kokosovo ulje sadrže više zasićenih masnih kiselina - kaže Kitli, dok se dijetetičar En Džuli Tiser nadovezuje da neka antioksidativna jedinjenja u maslinovom ulju mogu da pređu krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan uticaj na mozak.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se ne misli da je maslinovo ulje jedino rešenje za prevenciju demencije.
- Teško je poverovati da jedan prehrambeni proizvod može značajno da utiče na opšte zdravlje mozga - kaže dr Amit Sačdev.
- Verovatnije je da način života i izbor ishrane čine razliku. Ishrana ima veliki uticaj na zdravlje mozga, posebno na zdravlje krvnih sudova u mozgu. Problemi sa krvnim sudovima dovode do moždanog udara i promena bele materije, što može izazvati simptome demencije.
I Ketli se slaže sa Sadčevim:
- Zamena zasićenih masti ili više prerađenih izvora masti tu i tamo sa ekstra devičanskim maslinovim uljem može da pomogne u zaštiti od oksidativnog stresa koji dovodi do bolesti kao što je Alchajmerova bolest. Ali, imajte na umu da ovo nije odgovor. To može biti deo rešenja veoma složenog problema .
(Telegraf.rs)
Video: Teorija zdravlja: Zašto sve više reumatskih i autoimunih bolesti pogađa ljude u Srbiji?
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.