Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktor integrativne medicine poručuje: Ovo je najvažnija stvar koju treba uraditi pre jutarnje kafe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ispijanje kafe je odlično za vas, ali postoji par stvari koje želite da uradite prvo

  • 0
Kafa žena krevet jutro buđenje Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj kafe, velika je šansa da je ovaj jutarnji napitak prva stvar na koju pomislite kada se probudite. Pomisao na kafu bi mogla da bude i jedina stvar koja je dovoljno jaka da vas izmami iz vašeg udobnog kreveta.

Ali ako popijete šoljicu kafe ujutru pre nego što uradite bilo šta drugo, možda biste želeli da ponovo razmislite o svojoj jutarnjoj rutini.

Pre svega, ispijanje kafe jeste dobro za vaše zdravlje (sve dok nije puna šećera ili veštačkih zaslađivača), ona koristi zdravlju vašeg mozga i čak se, kako prenosi Parade, povezuje sa produženjem života ako se pije redovno. Ali prema doktoru integrativne medicine dr Tari Skot, postoji jedan negativan efekat kafe koji mnogi ljudi zanemaruju: ona dovodi do dehidriranja.

žena, čaj, šolja, kafa Foto:Shutterstock

Popite čašu vode i operite zube!

Dr Skot objašnjava da kofein u kafi povećava proizvodnju urina, zbog čega doktor ističe da je veoma korisno prvo da popijete čašu vode ujutru pre nego što se upustite u uživanje u šoljici kafe. Međutim, ukoliko pijete kafu bez kofeina, to nije slučaj.

Čaša vode ujutru inače je dobra ideja jer ste upravo spavali nekoliko sati i niste konzumirali ništa hidratantno, a dehidracija od čak svega jedan odsto telesne težine može negativno da utiče na funkciju mozga i raspoloženje. Ovo je veoma važno jer smo upravo u usred najtoplijeg doba godine.

Osim vode za piće, važno je i da operete zube ujutru pre nego što popijete kafu. Mnogi koji piju kafu pretpostavljaju da je najbolje oprati zube nakon što uživaju u svojoj šoljici kako bi sprečili stvaranje mrlja, ali stomatolozi upozoravaju da ne čekate.

- Pranje zuba pre kafe pomaže u uklanjanju plaka, tako da je teže da se mrlje zalepe za zube kada pijete kafu - rekao je stomatolog dr Džefri Salicer: - Čekanje dok ne popijete kafu da operete zube, izlaže gleđ kiselini i mrljama i povećava eroziju gleđi.

Da li je u redu piti kafu na prazan stomak?

U redu, sada znate da je najbolje popiti malo vode pre nego što uživate u jutarnjoj šoljici kafe. (I da operete zube.) Ali možete li da li je potrebno i da prvo doručkujete?

Većina ljudi, kako kaže dr Skot kafa može da se konzumira na prazan stomak - bez negativnog uticaja na telo.

- Mnogi piju crnu kafu na prazan stomak, jer ne prekida njihu rutinu u ishrani - objašnjava ona: - Ukoliko inače čekate do sredine jutra ili ručka da biste jeli, potpuno je u redu da popijete svoju šoljicu kafe na prazan stomak. Ali ne mogu svi dobro da je podnesu ukoliko nisu jeli. Onima sa refluksom ili gorušicom simptomi se pogoršavaju ako piju kafu na prazan stomak. Naučne studije pokazuju vezu između konzumacije kafe i žgaravice, tako da ako je žgaravica nešto što redovno doživljavate, možda bi bilo bolje da smanjite konzumaciju kafe uopšte, ne samo ujutru.

Lekar ponavlja da je jutarnja kafa zdrava navika i da je direktno povezana sa raznim dobrobitima za zdravlje, ali da jednostavno ne bi trebalo da bude prva stvar koju radite ujutru. Popijte malo vode, operite zube, a zatim sipajte sebi šolju. Na taj način ćete uživati u njenim prednostima bez ikakvih nedostataka.

(Telegraf.rs)

Video: Umerenost u ishrani sa Natašom Kandić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA