Vreme čitanja: oko 1 min.

Cigarete značajno štetnije od bezdimnih alternativa – Potvrdila studija profesora Medicinskog fakulteta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cigarete, tj. duvanski dim koji nastaje njihovim sagorevanjem ima značajno štetniji uticaj na ljudski organizam u odnosu na elektronske sisteme za isporuku nikotina, uključujući elektronske cigarete i uređaje koji zagrevaju duvan, pokazalo je istraživanje sedam laboratorija širom sveta, među kojima je i laboratorija na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu

  • 0
lekar doktor pluca Foto: Shutterstock

Profesori sa kragujevačkog fakulteta su u okviru projekta "Svet bez duvanskog dima" koji je započet u Americi istraživali uticaj cigareta na imuni odgovor, progresiju bolesti i ljudske organe.

-Mi smo pre nekoliko godina uradili istraživanje koje je pokazalo da bezdimne alternative značajno manje oštećuju bronhijalne epitelne ćelije u odnosu na obične cigarete. Slični su rezultati i na imunskim ćelijama. To naravno ne znači da elektronske cigarete i uređaji koji zagrevaju duvan nisu štetni, već da su štetni u manjoj meri od duvanskog dima klasičnih cigareta, koji sadrži sedam hiljada toksina koji mogu da pokrenu imunski odgovor i progresiju bolesti - rekao je vođa projekta prof. dr Vladislav Volarević, redovni profesor za uže naučne oblasti Medicinska genetika i Mikrobiologija i imunologija na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, na seminaru održanom na ovom fakultetu.

U novoj, nedavno završenoj studiji koja je objavljena u prestižnom međunarodnom časopisu "Scientific reports" istraživači kragujevačkog medicinskog fakulteta su još jednom potvrdili da cigarete, tj. duvanski dim koji nastaje njihovim sagorevanjem, ima značajno štetniji uticaj na preživljavanje bronhijalnih epitelnih ćelija u odnosu na elektronske cigarete i uređaje koji zagrevaju duvan.

Laboratorija Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu za ovo istraživanje koristila je robote koji imitiraju pluća pušača, jedine mašine ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, a u kojima su humane bronhijalne epitelne ćelije direktno izlagane duvanskom dimu odnosno aerosolima elektronskih cigareta i uređaja koji zagrevaju duvan.

-Ovakvu opremu ima još 6 laboratorija u svetu i to u SAD, Rusiji, Omanu, Maroku, Grčkoj i Italiji. Rezultati koje smo mi u Kragujevcu dobili identični su sa rezultatima u ostalih šest laboratorija - dodao je dr Volarević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA