Vreme čitanja: oko 3 min.

Drugi lek za usporavanje progresije Alchajmerove bolesti mogao bi biti odobren u SAD ove godine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekovi deluju tako što uklanjaju skupinu proteina u mozgu koja se zove amiloid, što je obeležje Alchajmerove bolesti

  • 0
demencija, zaboravnost, zaboravljanje, mozak, Alchajmerova bolest Foto: Pixabay

Puno odobrenje leka "leqembi" za Alchajmerovu bolest ovog meseca označilo je istorijsku pomak u lečenju bolesti: po prvi put lekari imaju lek za koji je dokazano da usporava gubitak pamćenja i sposobnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka koje Alchajmerova bolest donosi.

Drugi lek bi se mogao pridružiti leku "leqembi" - poznatom kao "lekanemab" pre nego što je dobio ime brenda - na tržištu do kraja godine. To je "donanemab" proizvođača lekova Eli Lili, piše CNN.

To je prikazano u maju i u potpunijim rezultatima kliničkog ispitivanja faze tri objavljenim na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije u ponedeljak kako bi se odložilo napredovanje bolesti. Lilli je u saopštenju za novinare rekao da je završeno podnošenje zahteva za lek američkoj administraciji za hranu i lekove i da se očekuje regulatornu akciju do kraja godine.

Procenjuje se da više od šest miliona Amerikanaca ima Alchajmerovu bolest, a oko jedan milion je u ranim simptomatskim fazama, kada su se ovi lekovi pokazali korisnim. Ali iako su lekovi prvi koji koče naizgled neumoljiv napredak Alchajmerove bolesti, stručnjaci su doveli u pitanje stepen njihove koristi u seriji uvodnika objavljenih u ponedeljak u časopisu Američkog medicinskog udruženja, zajedno sa podacima o "donanemabu".

I "lekembi" i "donanemab" rade tako što uklanjaju skupinu proteina u mozgu koja se zove amiloid, što je obeležje Alchajmerove bolesti.

- "Donanemab" je bio veoma efikasan u eliminisanju svoje mete, cerebralnog amiloida, ali klinički efekat je bio relativno slab - napisale su u jednom uvodniku Dženifer Menli, sa medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija, i Kejsi Deters sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

Demencija, Alchajmerova bolest, zaboravnost, doktor, pregled, zabrinutost, zabrinut čovek Foto:Shutterstock

Pacijenti koji su uzimali lek u ispitivanju sa više od 1.700 osoba imali su 35 odsto sporije napredovanje bolesti od onih koji su uzimali placebo tokom godinu i po dana na osnovu mere koja se zove integrisana skala za procenu Alchajmerove bolesti ili iADRS, pokazali su rezultati. To je bilo jednako gubitku od šest poena na skali od 144 poena za one na leku, u poređenju sa gubitkom od devet poena za one koji su uzimali placebo.

U drugom uvodniku u JAMA-i istraživači su pokušali da taj rezultat i druge iz ispitivanja stave u stvarne termine: za pacijente koji uzimaju "donanemab", postoji manji rizik od napredovanja od blagog kognitivnog oštećenja ili potpune nezavisnosti u svakodnevnim aktivnostima, do blage demencija, koja zahteva pomoć u nekim svakodnevnim aktivnostima; ili progresije od blage do umerene demencije, što zahteva određenu pomoć u osnovnoj samopomoći.

Lilli je procenio pacijente u grupama na osnovu nivoa drugog proteina povezanog sa Alchajmerovom bolešću, nazvanog "tau" i 35 odsto usporavanja progresije bolesti primećeno je kod onih sa niskim do srednjim nivoima, za koje se smatra da su u manje uznapredovalim stadijumima bolesti od onih na višem nivoi. Kada su uključeni oni sa višim nivoima, korist je bila 22 odsto u odnosu na placebo.

Za pacijente u kategoriji niskog/srednjeg nivoa "tau", istraživači su istakli da je lek usporio pad za 4,4 meseca tokom 18-mesečnog ispitivanja na iADRS skali. Na drugoj skali, poznatoj kao ocena kliničke demencije-zbir kutija, ili CDR-SB, usporio je pad za 7,5 meseci.

- Iako usporavanje kliničkog opadanja uočeno u ovom ispitivanju predstavlja važan početak i može se smatrati klinički značajnim za neke pacijente, razvoj efikasnijih i sigurnijih tretmana je i dalje potreban - napisali su autori sa Univerziteta Kalifornije, dr Gil Rabinovici i Renad La Žua.

(Telegraf.rs)

Video: Ćerka je dozivala, ali ona nije reagovala, a onda joj je prepoznala glas i briznula u plač

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA