Vreme čitanja: oko 2 min.

Oprobane metode protiv neprijatnog zadaha: Prirodna rešenja koja mogu da budu od pomoći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispijanje zelenog čaja samo je jedna od metoda koja može da obezbedi željene rezultate

  • 0
zadah, loš zadah, usta, miris iz usta Foto: Shutterstock

Loš zadah, medicinski poznat kao halitoza, može da bude veoma neprijatno stanje koje utiče na samopouzdanje.

Iako postoje različiti uzroci halitoze, upotreba prirodnih lekova može da pomogne onima koji se bore protiv ovog problema, piše "Newsbeast".

Takođe, preporuka je da svako ko pati od neprijatnog zadaha primenjuje oprobane metode za ublažavanje ovog neprijatnog stanja.

1. Održavajte oralnu higijenu

Osnova borbe protiv lošeg zadaha leži u održavanju pravilne oralne higijene. Perite zube najmanje dva puta dnevno, najbolje posle obroka, koristeći četkicu za zube sa mekim vlaknima i pastu za zube sa fluorom. Ne zaboravite da očistite i jezik, jer se tamo mogu nakupiti bakterije.

Mirror toothbrushing pranje zuba zubi jutro pasta četkica za zube Foto: Shutterstock

Svakodnevno koristite konac da biste uklonili čestice hrane između zuba. Najzad, koristite vodice za ispiranje usta bez alkohola da biste eliminisali bakterije koje izazivaju neprijatan miris.

2. Ostanite hidrirani

Suva usta su često uzrok lošeg zadaha, jer pljuvačka pomaže u uklanjanju bakterija i čestica hrane. Zato je važno da pijete dosta vode tokom dana. Naime, voda pomaže u održavanju proizvodnje pljuvačke i sprečava suvoću.

Biljni čajevi, žvakaće gume bez šećera i voda za ispiranje usta takođe mogu da stimulišu proizvodnju pljuvačke i obezbede privremeno olakšanje od lošeg zadaha.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost Foto-ilustracija: Shutterstock

3. Uključite prirodne osveživače daha

Pojedini prirodni sastojci mogu da deluju kao efikasni osveživači daha. Grickanje listova peršuna, mente ili korijandera može da pomogne u neutralisanju neprijatnog mirisa. Isti efekat obezbeđuju i karanfilić, semenke anisa ili semenke komorača.

Najzad, osobe koje imaju problema sa lošim zadahom neće pogrešiti ni ako se opredele za ispijanje zelenog čaja. Ovaj čaj sadrži katehine, koji mogu da spreče rast bakterija odgovornih za loš zadah.

Uključivanje ovih prirodnih lekova u svakodnevnu rutinu može da obezbedi privremeni podsticaj svežini daha.

4. Hrana i varenje

Namirnice poput belog i crnog luka, kao i određeni začini, mogu da doprinesu lošem zadahu. Odlučite se za uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i vlaknima. Upravo vlakna pomažu zdravo varenje i sprečavaju zatvor, a loše varenje takođe može da bude uzrok lošeg zadaha.

Hleb jogurt hrana Foto: Shutterstock

Namirnice bogate probioticima, poput jogurta i kefira, takođe može da poboljšaju zdravlje creva, što indirektno doprinosi svežem dahu.

Ukoliko osećate uporan loš zadah, trebalo bi da se konsultujete sa stomatologom ili zdravstvenim radnikom kako biste isključili bilo kakva osnovna medicinska stanja.

(Telegraf.rs)

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA