Vreme čitanja: oko 1 min.

3 razloga zbog kojih ove godine, zbog svog zdravlja, treba da odete na more

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sam boravak blizu slane vode opušta, a gledanje talasa obnavlja i telo i um

  • 0
Kupanje, more, kupaći, devojka Foto: Shutterstock

Konačno je stiglo lepo vreme i većina ljudi veliko planira gde će ove godine spustiti svoj peškir i uživati u pogledu na more. Pored toga što more na većinu ima efekat opuštanja, ono je veoma dobro i za naše zdravlje.

U morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode potrebni čoveku: natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum i silicijum. Jedan od najvažnijih elemenata iz mora je jod, ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju hormona štitaste žlezde.

U nastavku teksta pročitajte koje sve blagodeti ima more.

1. Oslobađanje endorfina

Plivanje u moru je idealno, jer pored toga što ćete aktivirati mišiće, poboljšaćete i zdravlje koše. Plivanje ubrzava vaše disanje i otkucaje srca, preplavljujući vaše telo svežim kiseonikom održavajući zdravlje srca i pluća.

S obzirom na to da more nije toplo, hladna voda oslobađa endorfin, koji vam može podići raspoloženje i spustiti nivo stresa.

Plivanje Foto: Pixabay/pexels

2. Poboljšana cirkulacija i imuni sistem

Kako se telo prilagođava hladnoj vodi, krv juri kroz vene, poboljšavajući cirkulaciju. I veruje se da ovaj hladni šok može da pokrene i vaš imuni sistem, proizvodeći više belih krvnih zrnaca.

3. Detoksikacija

Slana voda je bogata magnezijumom, jodom, kalcijumom i kalijumom koji mogu pomoći vašem telu da se oslobodi toksina.

Zahvaljujući prirodnim lekovitim svojstvima, plivanje u moru može biti efikasan tretman za kožne bolesti poput ekcema ili akni. Uranjanje u hladno more otvara pore, pomažući vašem telu da apsorbuje bogate hranljive materije i izbaci toksine, piše "Padstowsealifesafaris".

(Telegraf.rs)

Video: Užarena kugla nestaje u moru, a mi gledamo kao omađijani: Portugal svetluca u zalazak sunca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA