Vreme čitanja: oko 2 min.

Polivaju se pivom da što pre pocrne: Lekari upozoravaju na posledice, jedna može da bude smrtonosna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi opasan trend munjevito se širi društvenom mrežom “TikTok”

  • 0
sunčanje sunce plaža leto Foto: Pexels

Kad dođe leto, mnogi žele da za kratko vreme steknu preplanuli ten. Nažalost, to često rade na pogrešan način, ne razmišljajući da tako ugrožavaju zdravlje.

Prethodnih godina jedan od trendova bio je mazanje margarinom pre odlaska na sunčanje. Poslednjih dana društvenim mrežom “TikTok” se poput požara širi još jedan opasan savet tog tipa - polivanje pivom kako bi ten što pre postao tamniji.

Stručnjaci su ovaj kontroverzni način sticanja preplanulog tena nazvali “potpuno opasnim”, prenosi "Newsbeast".

Polivanje pivom ne samo da kožu čini lepljivom i privlačnom za insekte, već dovodi i u opasnost od toplotnog udara, trovanja i smrtonosnog raka kože.

- Teško mi je da poverujem da je neko spreman da tako nešto uradi - kaže ketlin Kliford, suosnivač dobrotvorne organizacije za svest o raku kože.

- Ovo je opasan trend sa potencijalno veoma opasnim posledicama. Osobe koje se tako ponašaju riziku da se suoče sa ozbiljnim posledicama. Sunčanje je usko povezano sa razvojem melanoma, najozbiljnijeg i po život opasnog raka kože.

Melanom, mladež, pregled kože Foto: Shutterstock

Pored toga, rak kože se često javlja kod mlađih odraslih osoba i jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka u starosnoj grupi od 15 do 34 godine, odnosno u istoj starosnoj grupi koja koristi “TikTok” više nego koju drugu društvenu mrežu.


Australija ima najveću stopu raka kože na svetu: dvoje od troje Australijanaca će tokom života dobiti ovu dijagnozu, a 2.000 Australijanaca svake godine izbugi život zbog raka kože.

- Prekomerno izlaganje UV zračenju uzrokuje 95 odsto melanoma - kaže predsednica Nacionalnog komiteta za kožu prof. En Kast.

I drugi stručnjaci za zaštitu od sunca dele istu zabrinutost u vezi sa trendovima koji se šire društvenim mrežama.

- Korišćenjem piva za sunčanje, posebno bez nanošenja zaštitnog faktora, značajno se povećava rizik od opekotina od sunca, toplotnog udara, a ako se kontinuirano koristi i od preranog starenja - kaže dr Stefano Pietrini.

On, takođe, upozorava da pivo kao sredstvo za sunčanje može da dovede do takozvanog trovanja suncem.

- Bez nanošenja zaštitnog faktora, potrebno je samo 10 minuta na suncu da koža počne da gori. Vremenom, to predstavlja rizik od dobijanja raka kože, pri čemu je 70 odsto slučajeva uzrokovano oštećenjem od sunca.

sunčanje, plaža, more, leto Foto:Freepik

Pietrini ističe da ljudi verovatno misle da bi pomoću prelivanja pivom mogli ranije da pocrne, jer hmelj navodno povećava količinu melanina, supstance koja čini našu kožu tamnijom.

- Svaka metoda koja se koristi za ubrzano tamnjenje kože zapravo donosi više štete nego koristi i rezultiraće trajnim oštećenjem kože - decidan je Pietrini.

“TikTok” je od prošle godine u Australiji zabranio snimke koji podstiču sunčanje, pošto je australijski Institut za melanom izrazio zabrinutost zbog heštega koji je imao više od 200 miliona pregleda.

Takođe, “TikTok” je lansirao kampanju koja aktivira poruku upozorenja za korisnike kad ukucaju heštegove “plaža”, “opekotine od sunca” i “letnje sunce”. Svako ko ih unese, dooija poruku da je Australija prva u svetu po broju obolelih od raka kože. Uz ovu poruku sledi i nastavak: “Saznajte više o tome kako da se zaštitite od melanoma.”

(Telegraf.rs)

Video: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara na vreme i spasićete sebi život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA