Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto treba da jedemo banane: Nova naučna saznanja idu u prilog ovoj egzotičnoj voćki

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo voće je bogato vlaknima i posebno bi trebalo da ga jedu anemične osobe

  • 0
Žena, banana, kuhinja Foto: Shutterstock

U ubrzanom tempu života neretko se desi da zaboravimo da jedemo, a da ne pričamo o tome koliko svi pokušavamo da se zdravo hranimo. U žurbi se dešava da posežemo za nezdravom hranom koja nije bogata nutrijentima koji nam trebaju u toku dana.

Ipak, dajemo vam primer kako da malo makar obratite pažnju na hranu koju unosite - tako što ćete jesti dnevno dve banane.

Prema nutricionistima, ako konzumirate ove dve voćke na dan u toku od mesec dana, zdravstveno stanje organizma će biti bolje, piše "24infochannel.com".

Zašto treba da ih jedemo?

Količina natrijuma u ​​bananama je mala, a količina kalijuma velika, pa to čini ovo voće odličnim za krvni pritisak i regulaciju zdravlja srca. Naučnici su otkrili da svakodnevnom konzumacijom banana smanjujete rizik od srčanog udara za čak 40 odsto.

Banana je odlična za ljude koji imaju problema sa digestivnim sistemom poput zatvora. Bogate su vlaknima i odlične su za pomaganje rešavanja problema sa crevima.

Odličan su izbor za užinu, posebno pre vežbanja, tako da bi svi sportisti trebalo da redovno imaju banane u torbi.

Banane mogu da vam pomognu kada osetite gorušicu, jer mogu regulisati ovo neprijatno stanje. Ako vam nedostaje gvožđe, onda uzmite bananu jer sadrži supstance koje pokreću proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, što znači da pomažu anemičnim osobama.

Interesantno je da su dobre i za ljude koji su u depresiji. Razlog je jer su bogate triptofanom koji telo pretvara u serotonin, hormon sreće. Dobre su i za bol u grlu i doprinose smanjenju kašlja.

(Telegraf.rs)

Video: Grujičić: "Zaštita podataka pacijenata mora biti savršena"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA