Vreme čitanja: oko 3 min.

Bio je opušten, a onda odjednom postao stalno uzbuđen i agresivan: Tako je otkrio da ima tumor na mozgu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doživeti dve dijagnoze tumora na mozgu u istoj porodici je izuzetno retka pojava. Šansa manja od jedan u milion, kažu doktori

  • 0
Tumor na mozgu Foto: Shutterstock

Šon Tarner suočio se sa neobičnim zdravstvenim simptomima za koje se ispostavilo da su zapravo znaci tumora na mozgu.

Lekari su Šonu pronašli tumor veličine pomorandže na mozgu tokom 2014. godine, nakon što je izgubio i čulo mirisa i vid. On je takođe od veoma opuštenog i ležernog čoveka vremenom postao, kako sam kaže, non-stop umoran "zaista uzbuđen i agresivan".

- Potpuno mi se promenila ličnost. Obično sam bio veoma opušten, sa gomilom energije, ali su me simptomi tumora doveli u poziciju da budem veoma umoran sve vreme, zaista napaljen i agresivan - ispričao je Šon za "Metro".

Tumor na mozgu Foto: Shutterstock

U isto vreme dok su mu se menjali raspoloženje i libido Šon je takođe počeo polako da gubi i vid. Žena ga je odvela kod oftamologa, koji je prvi otkrio da nešto nije u redu. To je dovelo do skeniranja koje je konačno otkrilo pravo stanje stvari - tumor-masu veličine pomorandže na Šonovom mozgu.

On je operisan i tumor je otklonjen, a sada ide na redovne kontrole kako bi pratio zdravstveno stanje i eventualne promene.

- Cela moja porodica i prijatelji su bili toliko zabrinuti zbog mog zdravlja da nisam smeo da pokažem slabost niti da me to uznemirava. Imao sam pozitivan stav i iskreno sam verovao da ću biti dobro, ali sam iznutra bio prestravljen - ispričao je ovaj čovek.

U međuvremenu Šonu je preminula i majka od tumora na mozgu 2018. godine. Prvo joj je pogrešno dijagnostikovano da ima mentalni slom, dok je rak koji je bio previše agresivan nije "odneo" u roku od svega nekoliko meseci.

- Šokantno je to što je ova bolest dvaput pogodila našu porodicu i pitali smo doktore da li postoji verovatnoća da se prenese i na našu decu, ali oni su rekli da je to samo loša sreća - rekao je Šonov brat Danijel i dodao:

- Moj brat je prošao genetsko testiranje i ne postoji ništa što bi dokazalo da je to u našem porodičnom genu. Tretman koji je moja mama imala u tako kratkom vremenskom periodu izazvao je neželjene efekte uključujući ekstremni umor i mogli ste da vidite kako je to uticalo na nju fizički. Gledajući unazad znajući šta sada znamo, možda bismo izabrali drugačiji put lečenja.

Ove nedelje, u pokušaju da prikupi novac za dobrotvornu organizaciju "Brain Tumor Research", Danijel se pridružio timu od devet biciklista koji će učestvovati u vožnji biciklom na ostrvu Vajt Randone u dužini od 110 kilometara.

- Podrška dobrotvornoj organizaciji koja se fokusira na istraživanje tumora mozga je od vitalnog značaja kako bismo mogli da pomognemo u pronalaženju boljih opcija lečenja i na kraju pronalaženju leka za bolest. Prekasno je za moju mamu, ali za ljude poput Šona koji žive sa ovom bolešću moramo da napredujemo u istraživanju tumora mozga i da ga uskladimo sa napretkom u lečenju drugih karcinoma - rekao je Danijel.

U Velikoj Britaniji 16.000 ljudi ima dijagnozu tumora na mozgu svake godine - ali ipak, ono što se desilo Danijelovoj i Šonovoj porodici je izuzetno retko.

- Žao nam je što se ovo dogodilo u Danijelovoj porodici, ali smo zahvalni za sve njegove napore u prikupljanju sredstava. Tumori na mozgu su neselektivni, mogu da utiču na bilo koga u bilo kom uzrastu. Doživeti dve dijagnoze u istoj porodici je izuzetno retka pojava, šansa manja od jedan u milion. Ako želimo da promenimo loše prognoze o preživljavanju ove bolesti, onda jednostavno moramo više da ulažemo u oktrivanje leka - rekla je dr Karen Noble, direktor istraživanja, politike i inovacija u "Brain Tumor Research" centru.

(Telegraf.rs)

Video: Lekar joj je rekao:"Imaš još tri meseca života": Poučna priča Dr Jovane o tome kako je pobedila rak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA