Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon operacije očiju život joj je postao agonija: Nosi specijalne naočare i ima neizdržive bolove

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova žena je sada opterećena hroničnim bolom, nepopustljivom nelagodom koju ublažuje tako što sama sebi daje posebne kapi za oči napravljene od njene krvi

  • 0

Umesto da nakon operacije oka poboljša svoj vid, devojka je prošla kroz pravu noćnu moru i to na sam dan svog venčanja.

Ova mlada je do oltara šetala u čistoj agoniji, osećajući kao da joj krhotine stakla probijaju očne jabučice, nakon što je odlučila da se podvrgne laserskoj operaciji oka u nadi da će videti bolje.

Ova žena je sada opterećena hroničnim bolom, nepopustljivom nelagodom koju ublažuje tako što sama sebi daje posebne kapi za oči napravljene od njene krvi.

- Pre procedure, bila sam u odličnom fizičkom i psihičkom stanju. Bila sam ispunjena entuzijazmom za svoju karijeru, uzbuđeno sam planirala dan venčanja, i radila na važnim prekretnicama kao što su kupovina svog prvog doma i osnivanje porodice - počela je Erin Orčard.

Međutim, od kada je otišla na operaciju u januaru 2019, Orčard živi u mukama.

- Morala sam da prođem kroz proces tugovanja, napuštajući život koji sam zamislila za sebe - rekla je ona, dodajući da je iskušenje preoblikovalo njne identitet i značajno promenilo tok njenog života.

Orčard je na "TikToku" podelila svoje iskustvo sa svojih više od 12.000 pratilaca, podižući svest o rizicima ove operacije video-snimcima upozorenja koji su prikupili više od osam miliona pregleda.

@erinorchard88 Laser eye surgery ruined my life #lasereyesurgery #lasik #nervepain #chronicpain #healthcare #prk #lasikeyesurgery #ClassicCatch #Wee ♬ Night Trouble By Petit Biscuit - Tyler

U jednom snimku pod naslovom "Laserska operacija oka uništila mi je život", Orčard je objasnila da je samo 48 sati nakon operacije, tokom koje stručnjaci koriste sečivo ili laser da iseku preklop u rožnjači kako bi uklonili višak tkiva, počela da doživljava neprijatan bol.

Orčard je rekla za "Jam Press" da je odmah znala da je nešto krenulo "veoma naopako" tokom njene operacije, prenosi "Post".

- Oči su mi bile toliko osetljive na svetlost da sam provodila mnogo dana sedeći u zamračenoj prostoriji i bolelo me je gledati u ekrane telefona ili kompjutera duže od minut ili dva. Osećala sam kao da mi komadići stakla seku oči, a imala sam osećaj uboda i igala po licu, kao i peckanje očiju.

I najmanja promena atmosfere joj je smetala i doprinela intenzitetu bola.

- Čak i manji okidači iz okoline, kao što su vetar ili klima, izazvali su povećan nivo bola koji je bio nepodnošljiv. Bila sam prinuđena da nosim velike zaštitne naočare da bih smanjila bilo kakve uticaje. Često su me ismevali zbog nošenja naočara u javnom okruženju, što je postalo izvor anksioznosti i stresa.

Njoj je na kraju dijagnostikovana bilateralna post-laserska neuralgija rožnjače - stanje koje uzrokuje bol u očima i licu zbog oštećenja nerava u rožnjači. To je jedan od mnogih rizika ove operacije.

U stvari, 2019. godine, bivši savetnik Uprave za hranu i lekove tvrdio je da bi operaciju trebalo zabraniti kao praksu, zbog njenih brojnih komplikacija.

Orčard kaže da nije bila obaveštena o opasnostima zahvata.

- Bila sam veoma uznemirena kada mi je prvobitno postavljena dijagnoza, i sećam se da sam izašla sa suzama koje su mi tekle niz lice. Bila sam ispunjena strahom kada sam otkrila da će bol koji sam trpela i dalje postojati kao stalni problem, bez izgleda o izlečenju.

Njene fizičke muke su dodatno pojačane posttraumatskim stresnim poremećajem od otežanog lečenja, kao i finansijskim problemima sa kojima se sada suočava.

- Ušteđevina koju sam pažljivo akumulirala za kupovinu kuće brzo se smanjila jer sam se suočila sa sve većim medicinskim troškovima. Lekovi na koje se oslanjam da bih izlečila svoje stanje stvorili su prepreku za osnivanje porodice, dodatno utičući na moje nade da ću postati roditelj - rekla je ona, dodajući da je takođe razvila duboko nepoverenje u zdravstveni sistem.

Bez obzira na njene bezbrojne nevolje, Orčard se udala usred procesa oporavka. Ali veliki dan nije prošao bez mučenja.

- Na sreću, nastavili smo sa našim venčanjem uprkos tome što smo neko vreme ozbiljno razmišljali o njegovom otkazivanju.

Tim lekara je smislio mešavinu farmaceutskih proizvoda koji su joj pomogli.

- Da bih osigurala da mogu da se nosim sa danom, moj lekar opšte prakse i oftalmolog su sarađivali na razvoju plana lekova. I dalje sam osećala značajan bol i trebalo mi je malo vremena da se oporavim, ali dan je bio prelep.

Uz podršku supruga, najmilijih i male armije lekara ona se oporavlja. I iako joj se vid popravio od operacije, i dalje mora da nosi naočare. Orčard sada poziva ljude na mreži da preduzmu ekstremne mere predostrožnosti pre nego što se kockaju sa zdravljem očiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA