Potočarka je pravi biljni rudnik minerala: Svi stari narodi su je voleli i koristili zbog njene blagodeti
Potočarka, dragušac, ugas ili vodeni ren je jedna od najblagodetnijih jestivih divljih biljaka.
Za potočarku se veruje da je bila osnovna namirnica u ishrani rimskih vojnika. Takođe je član porodice krstaša, uz kelj, brokoli, rukolu i prokulice. Njena novootkrivena popularnost delimično je nastala zbog rastuće svesti o njenom gustom nutritivnom sadržaju.
O njenim blagodetima nešto više nam je ispričao Momčilo Antonijević - novinar, urednik, kulturolog, narodni travar i gerila baštovan.
- Potočarka je višegodišnja biljka visoka od 30 do 70 centimetara okruglih mesnatih tamnozelenih listova koja živi u vlažnim sredinama. Ima čupav korenu i sitne beložućkaste cvetiće sa četiri latice, koji su poređani grozdasto na stabljici. Cveta krajem proleća i tokom leta. Biljka ima neobičan, prepoznatiljiv oštar ukus - počinje Momčilo o tome kako da prepoznamo ovu biljku.
Raste pored čistih reka, potoka i izvora, a Momčilo kaže da je uspešno sam gaji na terasi.
- Potočarka je pravi biljni rudnik minerala posebno joda, kalijuma i gvožđa. Bogata je vitaminima A, C, E, K , a sadrži i glikozid glikonasturicin od kog nastaje sumporno ertarsko ulje. Biljke sa sumpornim jedinjenjima (beli i crni luk, slačica, ren, dragoljub, potočarka) u narodnoj medicini koriste se kao odlični borici protiv različitih bakterija - govori nam Momčilo, pa dodaje:
- Njena lekovitost poznata je vekovima, gotovo svi stari narodi su je voleli i koristili. Deluje bakteriostatično i baktericidno, posebno se preporučuje se pušačima, ljudima koji pate od plućnih bolesti, kao i dijabetičarima. Deluje povoljno na žuč i bešiku. Odlična je prevencija protiv raka prostate, limfnih čvorova, želuca i debelog creva, zahvaljujući jedinjenju feniletil izotiocijanat koje sadrži. Preporučuje se kura potočarkom svima koji bi da ojačaju organizam i pobede malokrvnost. Ne preporučuje se trudnicama u velikim količinama.
Antonijević kaže da je u jelu koristi kao svežu salatu začinjenu sa malo prirodnog jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Savetuje da je odličan dodatak sendvičima sa krem sirom i svežom paprikom. Svež sok potočarke uzima se tri puta na dan po jedna supena kašika razblažena sa pet kašika vode.
Termičkom obradom gubi svoju lekovitost, mada se u britanskoj kuhinji od nje pravi veoma ukusna čorba.
(Telegraf.rs)
Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.