Vreme čitanja: oko 1 min.

Kratke dremke su podjednako važne za zdravlje kao i noćni san: Ekspert objašnjava razloge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popodnevna dremka sprečava pojavu demencije, prema istraživanjima iz Londona

  • 0
Popodnvni odmor, popodnevna dremka, popodnevno spavanje Foto: Shutterstock

Prema novim izveštajima kratka dremka može pomoći u povećanju energije, snage mozga i pamćenja više nego što mnogi misle.

Dr Čester Vu izneo je mnoge neočekivane prednosti dremke od 40 minuta. On navodi da postoji pet različitih faza spavanja - buđenja: N1, N2, N3 i REM, pri čemu je svaka dublja od prethodne. REM ili brzo kretanje očiju najdublja je i najkorisnija jer pomaže u jačanju pamćenja i nivoa koncentracije, kao i imunog sistema.

Ali dr Vu insistira da je lagan san - faze N1 i N2, takođe ključan za zdravlje.

- Lagani san služi kao prelaz između budnosti i dubljih faza sna. On omogućava telu i umu da uspore. Fizički efekti tokom laganog sna uključuju pad otkucaja srca, krvnog pritiska i telesne temperature. Ovo omogućava telu da sačuva energiju i više se fokusira na restauraciju i oporavak - objašnjava dr Čester.

U međuvremenu, postoje i treptaji moždane aktivnosti poznati kao "vretena za spavanje" za koje naučnici kažu da mogu pomoći u konsolidaciji pamćenja.

Kratki periodi laganog sna, kao što su snažne dremke, mogu povećati budnost i kognitivne performanse. Koliko nam je laganog sna potrebno varira ne samo među pojedincima, već i iz dana u dan.

detinjasto ponašanje odrasli Profimedia

- Naš mozak se svake noći optimizuje na osnovu faktora opšteg medicinskog stanja i neispavanosti - objašnjava Vu.

Prošlonedeljni izveštaj naučnika iz Londona sugeriše da popodnevno spavanje može pomoći u sprečavanju demencije, prenosi "TheSun".

(Telegraf.rs)

Video: Čarape u frižider pa na noge tokom tropske noći: Jedan je od trikova da se preživi leto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA