Vreme čitanja: oko 4 min.

Heder je pretrpela sindrom hiperstimulacije jajnika: Evo šta treba da znate o ovoj komplikaciji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan od najčešćih rizika lečenja plodnosti

  • 0
Bol u stomaku Foto: Shutterstock

Influenserka Heder Brej je mislila da je težak deo posla završen kada je sa 34 godine provela više od nedelju dana ubrizgavajući sebi hormone kako bi mogla da se se podvrgne vađenju jajne ćelije kao procesa vantelesne oplodnje.

Ipak, samo nekoliko dana nakon procedure, primetila je nešto čudno.

- Počela sam da dobijam na težini veoma brzo, a stomak je počeo da mi otiče. Stala sam na vagu i mogla sam da vidim da sam dobila oko sedam kilograma - izjavila je Heder za "Yahoo Life".

Jajnik, jajnici Foto: Shutterstock

Brej, koja sada ima 36 godina, kaže da je "izgledala trudno", a da je višak kilograma nastao zbog zadržavanja tečnosti. Bilo joj je "veoma neprijatno" i teško je disala. Čak je i prevrtanje u krevetu postao izazov. Razgovarala je sa doktorom o tome i on ju je uputio u bolnicu.

- Probudila sam se usred noći i osećala kao da se sve zatvara oko mene. Bilo je veoma zastrašujuće. Vrištala sam mužu da zove hitnu pomoć jer nešto nije bilo u redu. Pokušavala sam da hodam, ali sam padala na zemlji. Potpuno sam se onesvestila na kraju - priseća se Brejova.

Ona je, zapravo, patila od komplikacije poznate kao sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). To je jedan od najčešćih rizika lečenja plodnosti, jer hormonski lekovi koji se ubrizgavaju stimulišu razvoj jajnih ćelija u jajnicima, što može da izazove njihovo oticanje i bol.

Brej je otišla u bolnicu, gde je primila paracentezu, proceduru za drenažu viška tečnosti iz stomaka. To joj je donelo trenutno olakšanje, dok se tečnost nije vratila sledećeg dana, zbog čega je ponovo završila u bolnici. Drugi put je, kaže, osetila ogromno olakšanje.

- To je izazvalo mnogo bola i neprijatnosti. Naučila sam da kada jajnici postanu veliki i natečeni na taj način, mogu i da se uvrnu, a dotok krvi može da bude prekinut - rekla je, misleći na komplikaciju poznatu kao torzija jajnika i dodala: - To je hitna operacija i možda neće moći da vam spasu jajnik.

Brej, koja je iz ove runde vantelesne oplodnje uspela da dočeka sina, ipak je zabrinuta što je bila loše pripremljena za mogućnost ove komplikacije.

Zašto se javlja sindrom hiperstimulacije jajnika?

OHSS je potencijalni neželjeni efekat stimulisanja jajnika da proizvode više jajnih ćelija u isto vreme, bilo tokom prvog dela ciklusa VTO ili kada planirate da zamrznete jajne ćelije.

- Sa bilo kojim od ovih stiumalcija, jajne ćelije se na kraju uklanjaju i onda se ili zamrznu za buduću upotrebu ili budu oplođena spermom - objašnjava reproduktivni endokrinolog dr Džil Ataman i dodaje: - OHSS može da bude uzrokovan viškom supstanci koje proizvode hiperstimulisani jajnici koji povećavaju curenje tečnosti bogate proteinima iz krvnih sudova, tamo gde je potrebno, u druge prostore kao što su stomak i karlica. Ovo može da dovede do dehidracije i izazove simptome. Sindrom može biti blag, umeren ili težak.

Prema rečima stručnjaka za žensko zdravlje dr Dženifer Vajder, određene osobe su u većem riziku od razvoja OHSS. To uključuje žene koje imaju sindrom policističnih jajnika i one koje su primile visoke doze humanih horionskih gonadotropnih (hCG) injekcija, odnosno hormon koji povećava verovatnoću trudnoće.

Koji su simptomi?

Postoji nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju, a koji ukazuju na to da možda imate OHSS - i da bi trebalo odmah da potražite medicinsku pomoć. To uključuje: bol u stomaku, nadimanje, mučninu, otežano disanje, povraćanje i dehidraciju.

U retkim slučajevima, OHSS može da dovede do otkazivanja bubrega, kao i do krvnih ugrušaka.

U veoma retkim slučajevima, OHSS može da bude opasan po život: 2022. godine, 23-godišnja žena iz Indije umrla je tokom VTO procedure jer je OHSS prouzrokovao nakupljanje tečnosti u njenim plućima.

Da li je moguće izbeći OHSS?

Ataman napominje da pravilno planiranje sa lekarom može da smanji rizik od sindroma hiperstimulacije jajnika. Ona kaže da je prvi korak da se izbegne OHSS je razgovor sa lekarom o istoriji i zdravlju, nakon čega sledi testiranje rezerve jajnika, što je korisno prilikom odabira doze hormona i lekova koji će se koristi u lečenju.

- Kada započnete lečenje, vaš lekar i klinika će vas pažljivo pratiti gledajući ultrazvuk jajnika, procenjujući nivoe hormona kako bi predvideli koliko jajnih ćelija raste - objašnjava Ataman i dodaje:

- Doziranje hormona i lekova može da se prilagodi kako bi se povećala proizvodnja jaja, ali i smanjio rizik od OHSS-a. Postoje različite opcije za hormone i lekove koji se mogu koristiti za pokretanje sazrevanja oocita pre planiranog uzimanja jajne ćelije koje takođe pomažu u smanjenju rizika.

(Telegraf.rs)

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: "Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA