Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila je da su simptomi posledica tuge zbog mamine smrti: Iznenadila je dijagnoza retkog raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rozi sada pokušava da ohrabri ljude da, kada imaju simptome zbog kojih su zabrinuti, provere odmah, a ne da ih ignorišu kao ona

  • 0

Žena koja je mislila da su njeni bolovi u stomaku i problemi sa crevima rezultat stresa koji je nastao usled srmti njene majke, ostala je zapanjena kada joj je dijagnostikovan redak oblik raka.

Tridesetjednogodišnja Rozi Hindmarš, imala je problem sa jakim znojenjem i doživela je značajan gubitak težine nakon mamine smrti. Te simptome prvo je pripisala tuzi koju je osećala, ali se njeno zdravlje sve više pogoršavalo i na kraju je zakazala pregled kod lekara opšte prakse.

Rozin svet se "okrenuo naglavačke“ kada su joj, posle nekoliko testova, uključujući i kompletan MR skeniranja abdomena, lekari rekli da ima redak rak - neuroendokrini karcinoidni tumor, i to u kasnoj fazi. Jedina šansa bila joj je u potpunom uklanjaju slepog creva i donjeg dela creva.

Neuroendokrini tumor (NET) je redak tumor neuroendokrinog sistema, koji proizvodi hormone. On može da bude kancerogen ili nekancerozan. Obično raste u crevima ili slepom crevu, ali se može naći i u želucu, pankreasu, plućima, dojkama, bubrezima, jajnicima ili testisima. I ima tendenciju da raste veoma sporo. Ovi tumori se ponekad nazivaju karcinoidnim tumorima, posebno kada utiču na tanko, debelo ili slepo crevo.

Rozi, koja živi u Engleskoj, od dijagnoze je uklonjeno tri četvrtine creva i sada čeka rezultate biopsije. Lekari moraju da sačekaju da vide kako će njeno telo da se oporavi, pre nego što se odluče za opciju potpunog uklanjanja creva i torbu za stomu. Za sada ova mama dvoje dece kaže da je njen oporavak - težak.

- Bila sam potpuno šokirana kada sam saznala dijagnozu - preneo je Mirror njene reči: - U početku sam imala puni MR abdomena i mislila sam da moji simptomi imaju veze sa upalom slepog creva. Nakon što su mi ga izvadili, otkrili su da redak tumor u kasnoj fazi. Operacija je prošla dobro, ali vreme zarastanja je veoma dugo i bolno. Ja sam ipak pozitivna osoba, tako da sam po pitanju mentalnog zdravlja dobro. Imam dvoje male dece o kojima moram da brinem.

Rozi sada pokušava da podigne svest o raku i ohrabri ljude da, kada imaju neke simptome zbog kojih su zabrinuti, provere ih odmah, a ne da ih ignorišu kao ona.

- Imala sam simptome još od 2019. godine. Bila sam izuzetno umorna i kada sam otišla kod lekara, sugerisano mi je da prolazim kroz perimenopauzu sa 29 godina. Onda je udarila pandemija kovida i osećala sam se kao da ne želim da gubim ničije vreme vraćajući se lekarima. Ali su moji simptomi počeli da se pogoršavaju i imala sam neku vrstu šumova u srcu, koje sam pripisala stresu i anksioznosti zbog gubitka mame. Otkako mi je uklonjen tumor, šumovi u srcu su prestali i moje jako znojenje je prestalo. Suludo je što žene prilično lako sve simptome svode na hormone ili menopauzu.

(Telegraf.rs)

Video: Vežbe za jačanje mišića leđa: Za pravilno držanje i prevenciju bola

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA