Čašica maslinovog ulja natašte je novi "TikTok" trend: Nutricionista otkriva da li je to blagotvorno
Društvenom mrežom „TikTok“ širi se novi trend – ispijanje čašice maslinovog ulja odmah po ustajanju.
Kako navode oni koji su se opredelili za ovaj vid „terapije“, hladno ceđeno maslinovo ulje natašte pomaže im da ublaže želudačne tegobe i poboljšaju otežanu probavu.
- Maslinovo ulje je nesumnjivo zdravo za organizam, ali pod uslovom da se konzumira u ograničenim količinama, jer je veoma kalorično – kaže za Telegraf.rs nutricionistkinja Dušanka Lacmanović.
Ona podseća da je trend koji se poput požara proširio društvenim mrežama starijeg datuma.
- I ranije su ljudi pili maslinovo ulje natašte da bi poboljšali varenje i probavu, ali u veoma malim količinama i u ograničenom vremenskom periodu. Oni koji nisu mogli da ga popiju uzimali su ga uz kocku šećera, i to ne duže od 15 do 20 dana – podseća Lacmanović.
Samo po sebi, dodaje nutricionistkinja, maslinovo ulje je izuzetno zdravo i može da bude od pomoći osobama koje imaju privremene tegobe sa varenjem. Ali, ukoliko tegobe potraju, neophodno je otići na specijalistički pregled i ustanoviti o čemu je, zapravo, reč.
- Osobe koje se ne hrane zdravo, koje „žive“ na takozvanoj brzoj hrani i ne unose dovoljno tečnosti, a pre svega vode, mogu da imaju probleme sa peristaltikom. Čak i ako im ispijanje maslinovog ulja natašte pomaže da reše ovaj problem, to ne znači da bi trebalo da nastave tako da se hrane. Uravnoteženi obroci i dovoljan unos vode su ključni za zdravu probavu – podseća Lacmanović.
Ona savetuje da bi umesto maslinovog ulja natašte dan trebalo započeti mlakom vodom sa limunom.
- Ni ovaj napitak ne bi trebalo da bude jak; dovoljno je iscediti pola limuna u pola litra mlake vode. Nemojte piti vruću vodu sa limunom, jer vitamin C nije termički stabilan, pa će limunov sok u vrućoj vodi izgubiti svojstva – navodi nutricionistkinja.
Ipak, maslinovo ulje u okviru prvog obroka u danu nije loš primer.
- Začinite salatu od sezonskog povrća maslinovim uljem i obezbedićete organizmu minerale, vitamine i vlakna koja će povoljno uticati na probavni sistem. Umesto takozvane brze hrane za ručak radije pojedite supu ili čorbu, a onda šniclu i salatu prelivenu maslinovim uljem. I ne zaboravite da pijete optimalnu količinu vode, jer je ona takođe veoma važna za dobar rad organa za varenje – zaključuje nutricionistkinja Lacmanović.
(Telegraf.rs)
Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.