Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog retke genetske mutacije nikad ne može da oseti bol, niti stres: "Živeću 120 godina"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako bi mnogi voleli da su u njenoj koži, postoje situacije kroz koje Džo prolazi, a koje niko ne bi voleo da mu se dogode

  • 0
Jo Cameron, žena koja ne oseća bol Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džo Kameron (75) jedna je od dve osobe na svetu koje ne mogu da osete bol, stres i anksioznost.

Kako piše "The Sun", ova žena, inače penzionisana prosvetna radnica, ima veoma retku genetsku mutaciju. Tokom života imala je prelome kostiju, opekotine, dijagnostikovan joj je artritis i imala je nekoliko hirurških zahvata, ali ne oseća potrebu da popije bilo koji analgetik, jer njeno telo ne reaguje na bol.

Iako bi mnogi voleli da su u njenoj koži, postoje situacije kroz koje Džo prolazi, a koje niko ne bi voleo da mu se dogode. Naime, s obzirom na to da su njeni receptori za bol gotovo neaktivni, Džo se redovno opeče dok priprema hranu.

Interesantno je da nije osetila bolove ni tokom oba porođaja, a još je zanimljivije što je za retku genetsku mutaciju koju ima saznala tek pre 10 godina.

- Znala sam da je velika sreća što ne osećam bol, ali mi nije padalo na pamet da sam drugačija od drugih - kaže Džo Kameron.

- Nisam znala da se nešto čudno događa sve dok nisam napunila 65 godina.

Zbog problema sa kukom Džo je 2013. godine zatražila lečenje; ispostavilo se da ima tešku degeneraciju zgloba, iako nije osetila nelagodnost. Dan posle operacije zamene kuka dobila je dva blaga analgetika u tabletama koji se na prostorima Srbije piju za snižavanje temperature i eliminisanje blage glavobolje.

Lekari su bili zaprepašćeni i uputili je na dodatna testiranja, posle kojih je saznala zbog čega je, zapravo, toliko drugačija od drugih.

Naučnici su otkrili da Džo ima mutaciju gena FAAh-OUT.

Stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu sada razumeju kako ove varijacije funkcionišu na molekularnom nivou. Istraživači su rekli da nalazi otvaraju vrata za nova istraživanja lekova u vezi sa upravljanjem bolom i zarastanjem rana. Takođe, oni su otkrili da mutacija FAAh-OUT “odbija” ekspresiju FAAh gena, koji je povezan sa bolom, raspoloženjem i pamćenjem.

Jo Cameron, žena koja ne oseća bol Foto: Peter Jolly / Shutterstock Editorial / Profimedia

Konačno, istraživači su otkrili da je nivo aktivnosti u genu FAAh značajno smanjen u slučaju Džo Kameron. Analizirali su i uzorke tkiva kako bi proučavali efekte mutacije gena FAAh na druge molekularne puteve i otkrili povećanu aktivnost u drugom genu, poznatom kao WNT16, koji je ranije povezan sa stvaranjem kostiju.

Promene su takođe pronađene u druga dva gena, BNDF i ACKR3, za koje veruju da mogu da doprinesu niskoj anksioznosti, strahu i odsustvu bola kod Džo.

Ova penzionerka je uverena da će nadživeti svoje prijatelje, jer iako je svesna važnosti bola, isto tako je svesna i uticaja stresa na naš organizam.

- Bol je tu da nas upozori, da nas opomene; s druge strane, znamo da je stres najveći ubica. Pošto ne osećam stres, odlučila sam da ću živeti 120 godina - poručuje Džo Kameron.

(Telegraf.rs)

Video: Devojčici iz stomaka izvadili kilogram kose

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA