Njene ozbiljne simptome su pripisali stresu: Ispostavilo se da boluje od istog sindroma kao Selin Dion

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Primili bi je u bolnicu i onda bi je samo poslali kući, kako kaže njena majka. Mama je potom uzela stvari u svoje ruke i dokumentovala simptome svoje ćerke kamerom

Nakon operacije vilice prošlog januara, ćerka Lindzi Saterlend, Ajli Dank (14), delovala je kao druga osoba. Teško je hodala, govorila i jedva je mogla da prepozna svoju porodicu, rekla je njena mama za "People".

Kada je njeno disanje postalo nestabilno, zbog čega se onesvestila, otišla je na skener. Međutim, ništa nije pokazivalo znakove povrede mozga. Lekari su odbacili njene simptome i pripisali ih stresu koji je doživela zbog operacije vilice.

Ali stvari su se pogoršale.

- Više nije mogla da broji. Ona ima 14 godina. Bila je dobar đak.

Ajline simptome bilo je teško ignorisati. Imala je napade, čak 42 u jednom danu, ali to još uvek nije bilo dovoljno da privuče pažnju lekara.

- Ostala bih budna, jer sam se uplašila da će mi se nešto dogoditi u snu i da se više neću probuditi - rekala je devojčica.

Primili bi je u bolnicu i onda bi je samo poslali kući, kako kaže njena majka. Mama je potom uzela stvari u svoje ruke i dokumentovala simptome svoje ćerke kamerom.

Prošlog avgusta dovela je Ajli u Njujork kod pedijatrijskog neurologa dr Džulijana Paoličija, koji je njenoj ćerki tinejdžerki dijagnostikovao autoimuni encefalitis - otok mozga koji je rezultat autoimunog odgovora na anesteziju koju je primila tokom operacije.

Doktor je prepisao tinejdžerki steroidni tretman koji joj je pomogao da se smiri bol i omogućio joj da ponovo normalno razgovara.

Kasnije tog leta, međutim, nakon što je obolela od kovida-19, Dank je počela da oseća grčeve, rezultat sindroma ukočene osobe, retkog i progresivnog neurološkog poremećaja. Pored grčeva, simptomi stanja uključuju grčeve mišića, ukočene mišiće torza, ruku i nogu, i osetljivost na buku, dodir i emocionalni stres, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Ajlin sindrom ukočene osobe je verovatno uzrokovan autoimunim encefalitisom, utvrdio je lekar.

Prošle godine, muzička ikona Selin Dion takođe je otkrila da pati od poremećaja, koji u nekim slučajevima može dovesti do nemogućnosti kretanja.

Ako se ne leči, sindrom ukočene osobe, koji navodno pogađa jednu do dve osobe od milion, može umanjiti sposobnost osobe da hoda i obavlja rutinske dnevne zadatke.

Ajli su propisani mesečne imunoterapijske tretmane i trebalo bi da se vrati u školu na jesen. Ipak, nejasno je kako će život sa zdravstvenim stanjem napredovati dugoročno.

- Postoje ljudi koji ulaze u neki oblik remisije i dobro prolaze, a onda im se imuni sistem može ponovo aktivirati i možda će im trebati dodatna terapija. To se dogodilo Ajli. Dobro je reagovala na steroide, a zatim je dobila još jednu infekciju i zaista je imala pogoršanje simptoma - rekao je dr Paoliči za "People".

Majka se u međuvremenu nada da će njeni video-snimci koji dokumentuju simptome njene ćerke pomoći roditeljima koji imaju problema sa lekarima zbog nedovoljnog dobrog pristupa pacijentima i znacima upozorenja.

- Želela bih da kažem svima koji imaju bilo koju retku bolest ili bilo koju bolest, ako lekar ne pomogne, nastavite da tražite. Jer ako vam stomak nešto govori, morate da nastavite da pomažete tom detetu - zaključuje majka.

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja #2: Zašto je kuvana hrana najbolja za nas i da li baš sav džank fud treba izbaciti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA