Stomatolog otkriva koje namirnice treba izbegavati ako želite zdrave zube: Jedna će vas šokirati

 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Znate već zubare, godinama nam govore kako treba da se klonimo slatkiša i gaziranih sokova.

Ali, to nije jedino što predstavlja opasnost po zdravlje naših zuba.

Naime, stomatolog dr Džehva za "Dailymail" otkrio je manje poznata jela i pića koja treba da izbegavamo.

Kurkuma

Iako se kurkuma smatra najbenefitnijim dodatkom ishrani, superzačinom za mozak i telo, ipak nije savršena.

Naime, u fit barovima i kafićima pojavio se šejk, mešavina orahovog mleka i isceđenog korena kurkume, koji znatno pogoršava belinu vaših zuba.

Ona je sama po sebi žuta, te je boja i te kako lako prenosiva na vaše zube, pogotovo ako je konzumirate u obliku tečnosti.

Mnogi dodaju kurkumu i u kafu, kako bi dobili dodatnu energiju, a efekat je isti.

Posebno je štetna za ljude koji imaju vinire jer se diskoloracija vidi.

Kurkuma Foto: Pixabay

2. Karamele

Karamele su možda ukusne ali, pune su šećera. Stoga, nije iznenađujuće što nisu omiljene među stomatolozima.

- Nikada ne bih jeo karamelu jer je užasna za zube. Šećer je jedan od glavnih uzročnika karijesa - kaže dr Džetva.

Ali nije u pitanju samo sadržaj šećera u karamelama koje dr Džetva ne preporučuje, već i njihova lepljiva i tvrda tekstura.

- Lako je slomiti zub dok grizete karamelu, takođe one se zadržavaju na zubima duže nego druge namirnice, zato i stvaraju više karijesa, a to je veliki problem za ljude koji imaju proteze, krunice, plombe, itd. - govori stomatolog.

3. Pržena hrana

Hrskava užina i pečena večera sadrže mnogo zasićenih masti, te su izuzetno štetne po vaš struk, ali i po osmeh.

Zubari navode da vam hrskavo mesnato jelo može okrznuti zube.

Istraživanja sugerišu da je prevalencija napuklih zuba oko 80 odsto kod ljudi starijih od 40 godina.

- Ponekad ljudi i ne shvataju da im je zub napukao, ali osećaju osetljivost u tom delu, posebno kada su izloženi visokim ili niskim temperaturama. Pukotine u zubima mogu biti uzrokovane mnogim stvarima, ali najčešće je za to kriva hrskava hrana. Čestice hrskave hrane takođe mogu da se zaglave u žlebovima vaših zuba, uzrokujući karijes tokom vremena - ističe dr Džetva.

Pohovani bataci Foto: Shutterstock

4. Masline

Bogate antioksidantima i vitaminom E, masline mogu biti veoma zdrava užina.

Ali možda ćete želeti da pripazite na one sa košticama. Ako slučajno zagrizete bez opreza - možete oštetiti zube. 

No, nisu u pitanju samo masline, svako voće sa košticama može oštetiti vaše zube, od trešanja, urmi pa sve do bresaka.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA