Stomatolog otkriva koje namirnice treba izbegavati ako želite zdrave zube: Jedna će vas šokirati
Znate već zubare, godinama nam govore kako treba da se klonimo slatkiša i gaziranih sokova.
Ali, to nije jedino što predstavlja opasnost po zdravlje naših zuba.
Naime, stomatolog dr Džehva za "Dailymail" otkrio je manje poznata jela i pića koja treba da izbegavamo.
Kurkuma
Iako se kurkuma smatra najbenefitnijim dodatkom ishrani, superzačinom za mozak i telo, ipak nije savršena.
Naime, u fit barovima i kafićima pojavio se šejk, mešavina orahovog mleka i isceđenog korena kurkume, koji znatno pogoršava belinu vaših zuba.
Ona je sama po sebi žuta, te je boja i te kako lako prenosiva na vaše zube, pogotovo ako je konzumirate u obliku tečnosti.
Mnogi dodaju kurkumu i u kafu, kako bi dobili dodatnu energiju, a efekat je isti.
Posebno je štetna za ljude koji imaju vinire jer se diskoloracija vidi.
2. Karamele
Karamele su možda ukusne ali, pune su šećera. Stoga, nije iznenađujuće što nisu omiljene među stomatolozima.
- Nikada ne bih jeo karamelu jer je užasna za zube. Šećer je jedan od glavnih uzročnika karijesa - kaže dr Džetva.
Ali nije u pitanju samo sadržaj šećera u karamelama koje dr Džetva ne preporučuje, već i njihova lepljiva i tvrda tekstura.
- Lako je slomiti zub dok grizete karamelu, takođe one se zadržavaju na zubima duže nego druge namirnice, zato i stvaraju više karijesa, a to je veliki problem za ljude koji imaju proteze, krunice, plombe, itd. - govori stomatolog.
3. Pržena hrana
Hrskava užina i pečena večera sadrže mnogo zasićenih masti, te su izuzetno štetne po vaš struk, ali i po osmeh.
Zubari navode da vam hrskavo mesnato jelo može okrznuti zube.
Istraživanja sugerišu da je prevalencija napuklih zuba oko 80 odsto kod ljudi starijih od 40 godina.
- Ponekad ljudi i ne shvataju da im je zub napukao, ali osećaju osetljivost u tom delu, posebno kada su izloženi visokim ili niskim temperaturama. Pukotine u zubima mogu biti uzrokovane mnogim stvarima, ali najčešće je za to kriva hrskava hrana. Čestice hrskave hrane takođe mogu da se zaglave u žlebovima vaših zuba, uzrokujući karijes tokom vremena - ističe dr Džetva.
4. Masline
Bogate antioksidantima i vitaminom E, masline mogu biti veoma zdrava užina.
Ali možda ćete želeti da pripazite na one sa košticama. Ako slučajno zagrizete bez opreza - možete oštetiti zube.
No, nisu u pitanju samo masline, svako voće sa košticama može oštetiti vaše zube, od trešanja, urmi pa sve do bresaka.
(Telegraf.rs)
Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.