Digestivni trakt ima važnu ulogu u regulaciji emocija: Uska povezanost creva sa mentalnim zdravljem

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mozak i probavni sistem funkcionišu kao jedno

Nova studija istraživača jednog od osnivača zdravstvenog sistema "Mass General Brigham" povezala je bakterije u našim crevima sa pozitivnim emocijama kao što su sreća i nada i zdravijim veštinama upravljanja emocijama.

Njihovi rezultati su nedavno objavljeni u "Psychological Medicine", a oni su otkrili da mozak komunicira sa gastrointestinalnim traktom preko osovine creva i mozga.

Jedna teorija je da mikrobiom creva igra glavnu ulogu u osi creva i mozga, povezujući fizičko i emocionalno zdravlje.

- Creva sadrže trilione mikroorganizama koji su zajednički poznati kao crevni mikrobiom. Mnoge studije su pokazale da poremećaj može da dovede do različitih zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju, pa čak i neurološke poremećaje - rekao je koautor studije, Jang-Ju Liu, vanredni profesor medicine na Medicinskoj školi "Harvard".

On navodi da ova interakcija verovatno teče u oba smera - mozak može da utiče na creva, a creva mogu da utiču na mozak. Emocije koje imamo i način na koji njima upravljamo mogu uticati na mikrobiom creva, a mikrobiom takođe može uticati na to kako se osećamo.

Prethodna istraživanja su pokazala da su pozitivne emocije i zdrava emocionalna regulacija povezani sa većom dugovečnošću.

Nasuprot tome, negativne emocije su povezane sa većim stopama kardiovaskularnih bolesti i mortaliteta od svih uzroka.

Nova studija je uključila više od 200 sredovečnih žena, bele boje kože, koje su popunjavale anketu o osećanjima u poslednjih 30 dana, prijavljujući sve pozitivne i negativne emocije. Anketa je takođe procenjivala kako su se nosile sa svojim emocijama.

Tri meseca nakon što su odgovorile na anketu, žene su dale uzorke stolice. Uzorci stolice su analizirani metagenomskim sekvenciranjem. Tim je uporedio rezultate mikrobne analize sa odgovorima na anketu o emocijama i načinima upravljanja njima kako bi potražio povezanost.

Određeni rezulati koji su se pojavili u analizi bili su povezani sa lošim zdravstvenim ishodima, uključujući šizofreniju i kardiovaskularne bolesti. Ove veze između regulacije emocija i mikrobioma creva mogu uticati na ishode fizičkog zdravlja i objasniti kako emocije utiču na zdravlje.

Analiza je otkrila da ljudi koji potiskuju svoje emocije imaju manje raznolik mikrobiom creva i više bakterija.

Istraživači su takođe ispitali šta mikrobi u crevima rade na nivou funkcionalnog puta, tražeći vezu između ovih promena i specifičnih emocionalnih stanja i metode regulacije emocija. Otkrili su da su negativne emocije povezane sa smanjenom aktivnošću kapaciteta u višestrukim aktivnostima vezanim za metabolizam, prenosi Neurosciencenews.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA