Duvan-čvarci ili obični: Nutricionista otkriva u koje doba treba izbegavati ovaj specijalitet
Neko ih naziva "zlatom" domaćeg kulinarstva, ali i to "zlato" ponekad treba izbegavati.
Da li su i koliko su čvarci zapravo zdravi, pored toga što uživamo u njima i kada ih treba jesti, otkriva nam nutricionista Branka Mirković.
Karakteristično vreme potrage za čvarcima jeste zima, ali je vremenom potreba za njima prešla i na druga godišnja doba. Međutim, naš organizam ne doživljava svu hranu na isti način u svakom dobu.
- Postoje različite vrste čvaraka i u skladu sa tim razlikama, postoje manje ili više odgovarajući čvarci za nas. U ovo godišnje doba ih treba izbegavati baš zbog njihove masnoće. Čvarci su "poslastica" naše kuhinje, ali takođe su zaslužni za visok pritisak i holesterol, tako da osobe sa tim problemima treba da ih izbegavaju, naročito u ovo vreme. Zbog njihove čiste masnoće su zimi svakako poželjniji - objašnjava Branka.
Naša sagovornica navodi da, ukoliko smo u prilici da izaberemo, bolje je da se opredelimo za duvan-čvarke, zbog manje količine masnoće. Njihovi proteini su veoma poželjni kada naiđe hladnije vreme. Branka navodi da je uvek poželjnije izabrati parče slanine, zbog zdravijeg efekta.
- Ipak je to hrana za uživanje - zaključuje ona.
(Telegraf.rs)
Video: Iznenadilo nas je šta se najviše kupuje: Bili smo na "Slaninijadi", najduži komad slanine 132 cm
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Alexa
Treba izbegavati sve vrste čvaraka, jer su cenu digli do neba.Ludilo mozga!
Podelite komentar