Vreme čitanja: oko 1 min.

Trudnice imaju specifičan imuni odgovor na infekciju korona virusom: Medicinski stručnjaci alarmiraju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nauka dolazi do zabrinjavajućih rezultata kada je u pitanju krvna slika oporavljenih trudnica

  • 1
Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak Foto:Shutterstock

Sprovedene studije o imunološkom odgovoru nakon infekcije kovid-19 virusom drugog tipa, kod trudnica, dale su zabrinjavajuće rezultate, prenosi "News-medical.net".

Smatra se da su one veoma osetljive na ovaj virus zbog imunoloških i fizioloških promena koje se dešavaju tokom trudnoće. Prethodne studije su pokazale da infekcija tokom trudnoće povećava rizik od hospitalizacije, invazivne ventilacije, prijema u jedinicu intenzivne nege zbog sepse, akutne bubrežne insuficijencije i  ekstrakorporalne oksigenacije membrane, kao i smrti usled tromboembolijske bolesti.

Takođe je otkriveno da su osobe inficirane kovidom-19 u većem riziku od prevremenog porođaja, preeklampsije i gestacijske hipertenzije.

Nekoliko istraživanja je izvestilo da određene trudnice razvijaju blage simptome korona virusa ili ostaju asimptomatične, a ono što je specifično jeste da one koje su ostale asimptomattične ili su prošle sa blagim simptomima pokazuju više nivoe neutrofila niske gustine, što je često primećeno kod teško inficiranih pacijenata.

Uzorci krvi uzeti su od 23 trudnice, od kojih je 12 razvilo akutnu infekciju, a 14 se oporavilo u potpunosti. U isto vreme prikupljeni su uzorci krvi 33 žene koje nisu bile trudne, od kojih je 12 bilo akutno zaraženo, a 14 se oporavilo. Ova dugoročna analiza pruža sveobuhvatnu mapu imunoloških odgovora tokom akutne i rekonvalescentne faze infekcije. Upoređena je njihova krvna slika, a nalazi studije pokazali su prisustvo specifičnih antitela kod trudnica, nakon infekcije.

Istraživanje još uvek nije dovoljno razvijeno, stručnjaci kažu te se nadaju boljim rezultatima u budućnosti, kako bi se omogućio što bolji tretman.

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja #3 Kako korona napada srce i koje preglede moramo da uradimo posle bolesti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    18. april 2023 | 23:26

    Imala Sam koronu u 7. mesecu trudnoce, bolje Sam podnela od supruga Koji je vakcinisan, jedan Dan imala temperaturu I bol u ledjima I toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA