Znate li koliko jedno kuvano jaje ima kalorija?

 ≫   
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Jaja su izvor proteina i hranljivih materija. Imaju malo kalorija, mogu se dodati u mnoga jela i mogu se pripremiti na brojne načine.

Ona sadrže holesterol, ali to nije štetno za većinu ljudi.

Jedan od načina da uživate u jajima je da ih tvrdo kuvate.

Tvrdo kuvana jaja se koriste na brojne načine, od salata, pa sve do samih jaja koja se mogu jesti sa solju i biberom.

Evo svega što treba da znate o tvrdo kuvanim jajima.

Nutritivne tablice

Tvrdo kuvana jaja su puna hranljivih materija, proteina i zdravih masti.

Jedno veliko tvrdo kuvano jaje (50 grama) obezbeđuje:

  • Kalorije: 77
  • Ugljeni hidrati: 0,6 grama
  • Ukupno masti: 5,3 grama
  • Zasićene masti: 1,6 grama
  • Mononezasićene masti: 2,0 grama
  • Holesterol: 212 mg
  • Proteini: 6,3 grama
  • Vitamin A: 6% preporučenog unosa u ishrani
  • Vitamin B2 (riboflavin): 15%
  • Vitamin B12 (kobalamin): 9%
  • Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 7%
  • Fosfor: 86 mg, ili 9%
  • Selen: 15,4 mcg, ili 22%

Uz sve hranljive materije koje jaja mogu da ponude, ona su prilično niskokalorična hrana.

Dakle, tvrdo kuvana jaja sadrže samo 77 kalorija, pet grama masti i vrlo malu količinu ugljenih hidrata.

Takođe su veoma dobar izvor nemasnih proteina, oko 6 grama po jajetu.

Štaviše, jaja sadrže čitav niz aminokiselina, što znači da su potpuni izvor proteina.

Tvrdo kuvana jaja takođe nude različite važne hranljive materije, uključujući vitamin D, cink, kalcijum i sve vitamine B. Ona su posebno dobar izvor riboflavina (vitamina B2) i vitamina B12.

Mnogi hranljivi sastojci jaja nalaze se isključivo u žumancetu, dok belance sadrži prvenstveno protein.

(Telegraf.rs)

Video: Ambulante pune zbog konzumiranja jaja i prejedanja: Ovaj znak ukazuje na problem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. april 2023 | 20:36

    Tačno! Konačno jedan realan tekst o jajima. Holesterol iz jaja nije štetan za čoveka. Možete jesti svakoga dana jaja, neće vam ništa loše biti, samo možete uneti mnogo hranljivih sastojaka u organizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA