Šta ne treba da konzumirate pred spavanje, ako želite kvalitetan san, pitali smo nutricionistu

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako u krevet legnete siti, ne znači da ćete lakše zaspati

Ukoliko ne možete noću da zaspite, vrlo je moguće da ste vaš organizam "probudili" određenom hranom koju ste nedavno pojeli.

Često se navodi da sok od narandže koji popijemo uveče, loše utiče na naš san i ne dozvoljava nam da zaspimo. Koja hrana utiče na naš san negativno, kada treba jesti uveče i koja hrana i piće su dobar izbor večernjeg menija, otkriva nam nutricionista Branka Mirković.

Kada treba jesti pred spavanje?

- Ono što je važno da se zapamti jeste da imamo pauzu od četiri sata između jela i sna. Našem organizmu je to sasvim dovoljno da svari određenu hranu i da se pripremi za spavanje.

Uvek preporučujemo da se teška hrana izbegava pred spavanje, ali je zato ona lakša uvek dobro došla. Sok od narandže nam otežava da zaspimo, ali zato banana čini sasvim suprotno, ako se konzumira kada treba. Dakle, banana se može svrstati i u obrok, ali zato što se ipak duže vari, poželjno je pojesti je barem sat do sat i po vremena pre spavanja za kvalitetniju noć, objašnjava nam Branka.

Kada je u pitanju voće, naša sagovornica navodi da je jabuka jedino voće koje se može jesti i kao užina, ali i uz obrok i neće poremetiti dobar i kvalitetan san.

Glad kao budilnik u toku noći

Nekada se dešava da nas glad probudi i onda uzimamo šta god nam oči prvo zapaze u frižideru u kasnim satima. Međutim, u tim situacijama, nutricionista savetuje da se pridržavamo mlečnim proizvodima kao što je mleko ili mleko sa prirodnim kakaom.

Ukoliko imate insulinsku rezisetnciju, u oba slučaja (pred spavanje i buđenje zbog gladi), odlično je popiti šolju jogurta ili pojesti kiselo mleko. 

Dobar san, hrana za dobar san, hrana pred spavanje Foto: Shutterstock

Dijeta ili kvalitetan san... ili oba?

Mislili smo i na vas koji su na prolećnoj dijeti, pa smo potražili savet nutricioniste za hranu koja će vam dobro doći kao obrok pred spavanje, a neće uticati na kvalitet vašeg sna.

- Proleće je donelo sezone raznog voća i povrća. Zato je odlično da za poslednji obrok u toku dana izaberete neku supu, čorbu ili potaž od nekog voća i povrća - savetuje Branka.

Kao jednu od bitnih stvar za ovu povezanost hrane i odmora, naša sagovornica je naglasila da treba izbegavati masnoću, jer ona izaziva pobleme kod varenja i kvari kvalitet sna. 

(Ona.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA