4 namirnice koje su zdravije nego što mislite: Ne odbacujte ih iz straha da ćete se ugojiti
Ukoliko pratite smernice o zdravoj ishrani, verovatno ste počeli da čitate etikete na proizvodima u supermarketima i da izbegavate pojedine namirnice za koje verujete da bi mogle negativno da utiču na vaše zdravlje i da paralalno naruše izgled vaše figure.
Suprotno ustaljenom verovanju, zdrava ishrana zapravo može da bude veoma ukusna. Istina, u početku može da izgleda izazovno, prenosi "Newsbeast".
Vremenom ćete početi da se osećate bolje, imaćete više energije, a i dalje ćete umereno moći da uživate u omiljenim namirnicama tako što ćete prilagoditi veličinu porcije ili pronaći zdravije paralele.
Verovatno ćete biti iznenađeni kad saznate da su neke od namirnica omiljene gotovo svim ljudima na planeti zdravije nego što ste mislili. Uz nekoliko modifikacija, one mogu da postanu deo dobro izbalansirane ishrane.
1. Čokolada
Malo je onih koji će odoleti čokoladi, posebno posle napornog dana ili u trenucima kad su na ivici suza. I dok je prvi izbor uglavnom mlečna čokolada, odnosno ona sa dodacima poput lešnika ili badema, nutricionisti će podsetiti da je crna čokolada sa najmanje 70 odsto kakao delova bolje rešenje.
- Čokolada stimuliše oslobađanje serotonina, dopamina i endorfina - kaže nutricionistkinja Rebeka Skričfild za "Men’s Journal".
- Takođe, u čokoladi se nalaze antioksidanti i magnezijum, koji mogu da utiču na smanjenje stresa.
Tamna čokolada je najbolji izbor jer sadrži najveću količinu flavonoida, vitamina i hranljivih materija, a uz to i manje šećera od drugih vrsta čokolade.
Uz to, tamna čokolada može da bude saveznik ukoliko imate blago povišen krvni pritisak, prenosi "Men’s Journal".
2. Krompir
Kad pomislite na ovo povrće koje je veoma popularno na našim prostorima, verovatno su vam pomfrit ili čips prva asocijacija.
Iako prženje nije najzdarvija opcija za pripremu hrane, a samim tim ni krompira, ovo povrće može da bude veoma hranljivo. Specifični nutritivni profil može da varira u zavisnosti od sorte krompira, ali generalno gledano krompir je dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana, vitamina B6, vitamina C, kalijuma i mangana, a uz sadrži i antioksidante, navodi "Health line".
Kuvan na pari ili pečen u ljusci krompir je odlično povrće koje učestvuje u očuvanju zdravlja, a uz to ne mora da bude običan i dosadan obrok. Možete da ga kombinujete sa brokolijem ili paprikom, kao i sa jogurtom ili pavlakom, kao i sa brojnim biljnim začinima koji će mu dati jedinstven ukus.
Uz to, ukoliko ste se zasitili domaćeg krompira, možete da isprobate i slatki krompir, takozvani jam koji je drugačije boje, bogat je beta-karotenom i manje je kaloričan u odnosu na običan krompir.
Ukoliko je krompir-salata vaš omiljeni prilog, prelijte je niskokaloričnim majonezom sa malo masti ili majonez u potpunosti isključite i prelijte krompir i crni luk dresingom na bazi sirćeta. Krompir je krcat kalijumom i magnezijumom, a ukoliko je ohlađen organizam ga razlaže na drugačiji način, pa se nećete ugojiti.
3. Testenina
Testenina sadrži malo masti i soli, a dosta ugljenih hidrata, zbog čega je mnogima i omiljena, jer pozitivno utiče na raspoloženje. Ipak, vodite računa čime prelivate testeninu; ukoliko se opredelite za soja-sos, unećete veću količinu soli. Isto važi i za kremaste prelive koji su puni ne samo soli, već i masnoće.
Umesto toga, probajte testeninu prelivenu maslinovim uljem i dodajte malo parmezana zarad lepšeg, intenzivnijeg ukusa.
4. Pirinač
Iako spada u ugljene hidrate, pirinač je veoma zdrava namirnica. Posebno je zdrav onaj od celog zrna, jer sadrži više vlakana i proteina.
Ipak, nutricionisti sve češće preporučuju takozvani divlji pirinač, jer ima veći sadržaj proteina čak i od integralnog pirinča. Uz to, divlji pirinač je odličan izvor dijetetskih vlakana.
(Telegraf.rs)
Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.