Vreme čitanja: oko 7 min.

Znate li šta je bolest implanta dojke? Jednoj mami je pogoršala simptome artritisa i morala je na operaciju

Vreme čitanja: oko 7 min.

Iako ovo nije zvanična medicinska dijagnoza, prepoznato je kao skup simptoma povezanih sa implantima u grudima, od kojih se mnogi preklapaju sa simptomima autoimunih bolesti

  • 0

Ališa Džonson Rajder je 2005. godine odlučila da poveća grudi da bi dobila ono što je oduvek mislila da joj nedostaje.

U školi su je zadirkivali što ima ravne grudi i uvek se osećala loše zbog toga. Bavila se sportom, uključujući gimnastiku i atletiku, tako da je imala mišićave noge i šire kukove. Mislila je da će stavljanjem grudi doći i samopouzdanje. Međutim, stvar je otišla u sasvim suprotnom smeru. Ispostavilo se da su implanti samo doprineli bolesti koju je već počela da se razvija i zadali joj ništa sem muke. Ipak, do otkrića da je bolest povezana sa grudima dolazi godinama kasnije.

- Kada sam imala konsultacije, rečeno mi je koliko su fiziološki implantati bezbedni. Neposredno posle operacije sam imala velike bolove, ali su mi rekli da to očekujem jer su mi sekli prsne mišiće. Prošlo je više od godinu dana pre nego što sam mogla da radim sklekove ili da se vratim svojim normalnim vežbama snage. Trčanje nije bilo bolno nakon otprilike osam nedelja, ali sam otkrila da je trčanje sa mojim novim grudima bilo teže nego što sam očekivala. Osim toga, život je izgledao prilično normalno - ovako počinje Ališa svoju ispovest za "Women's Health".

U šestoj nedelji trudnoće, 2011. godine, počela je da oseća bol u zglobovima i ramenima. U to vreme aktivno je trčala i prelazila veliki broj kilometara i vežbala bučicama, pa je mislila da je bol uzrokovan time.

- Ali u narednih nekoliko meseci, iskusila sam strašne napade, svaki je bio bolniji od prethodnog. Za to vreme, rečeno mi je da to može značiti bilo šta, od pobačaja do srčanog udara. Niko nije znao šta se dešava sa mojim telom. Očajnički sam želela odgovore. Znala sam da to mora da ima veze sa mojim zglobovima jer je tu bio bol.

Dijagnoza reumatoidnog artritisa je bila tek početak 

Tek nakon što je rodila ćerku, zvanično joj je dijagnostikovan reumatoidni artritis (RA).

RA je autoimuno stanje u kojem imuni sistem uglavnom napada zglobove, izazivajući upalu i bol. Ako neko ima simptome RA kao što su otečeni i ukočeni zglobovi, umor i groznica, lekar snimanjem i testovima krvi uspostavlja ili isključuje dijagnozu.

Jedan od ovih testova krvi meri količinu reumatoidnog faktora (RF), proteina koji proizvodi naš imuni sistem, koji može da napadne zdravo tkivo u našem telu. Ako je nivo RF visok i takođe je osoba pozitivna na drugu vrstu antitela koja se zovu anti-CCP, to snažno ukazuje da osoba ima RA, što je bio slučaj kod Ališe.

- Moje stanje je napalo moje telo nakon što sam se porodila. Neke žene mogu imati blaže simptome tokom trudnoće, ali bolest može postati teža nakon porođaja, pokazalo je istraživanje. Noću bih ustajala da se izmlazavam i, kunem se, kosti u mojim stopalima su se osećale slomljeno. Nisam mogla da okupam svoju novorođenu ćerku jer su mi ruke bile tako otečene. Plašila sam se da ću je ispustiti.

Uvek je pretpostavljala da je njena autoimuna bolest izazvana trudnoćom, pošto su istraživanja pokazala da su žene u većem riziku da im se RA dijagnostikuje u prvoj godini nakon porođaja. Niko ne zna šta uzrokuje RA, kako kaže Ališa.

- I niko, čak ni moji doktori, nije mogao da mi kaže zašto sam dobila RA.

Moguće je postići remisiju, period tokom kojeg je stanje dobro kontrolisano i možete se osećati kao da je RA nestao.

- Nikada nisam postigla remisiju, iako je moja trudnoća bila pre više od 11 godina i bila sam na biološkim preparatima nakon što drugi lekovi nisu pomogli, i zato sam još uvek tražila odgovore. Ne pušim (što je povezano sa ozbiljnijim simptomima), vežbam šest dana u nedelji, trčim takmičarski, jedem uglavnom zdravo i još uvek prolazim kroz život u bolnoj magli. Nije bilo odgovora ni od jednog medicinskog stručnjaka o tome zašto je moja aktivnost bolesti tako visoka.

Kako je RA pogoršan bolesti grudnog implanta?

Onda je jednog dana videla devojku na društvenim mrežama kako priča o svojim simptomima bolesti grudnog implanta (BII). Imala je potpuno iste simptome koje je opisala ta devojka. Tada je počela da duboko zaranja u svaki objavljen članak koji je mogla da pronađe.

Iako ovo nije zvanična medicinska dijagnoza, prepoznato je kao skup simptoma povezanih sa implantima u grudima, od kojih se mnogi preklapaju sa simptomima autoimunih bolesti.

Bolest često uzrokuje umor, bol u zglobovima, maglu mozga, oticanje lica, suvu kosu i kožu i osip. A implanti u grudima su povezani sa povećanim rizikom od nekih autoimunih bolesti, uključujući RA, pokazala je studija iz 2018.

- U svom istraživanju, takođe sam saznala da je FDA 2021. godine stavila upozorenje u crnoj kutiji na pakovanju fiziološkog rastvora i silikonskih implantata za grudi kako bi obavestila pacijente o rizicima i neželjenim efektima, uglavnom o tome da su teksturirani implanti povezani sa rakom imunog sistema i bolesti grudnog implanta. Onda me je pogodilo, šta ako sam sebi ovo uradila? Mogu li moji implantati biti uzrok ovih simptoma? - priča.

- Ne znamo sa sigurnošću kakva je veza između BII i RA, ili kako jedno utiče na drugo. Jedna teorija je da silikon može da izazove imuni odgovor u telu, kaže Skot Zašin, MD, internista i reumatolog iz Dalasa u Teksasu.

Video je slične slučajeve i kaže da bi upozorio sve svoje pacijente sa RA, koji su zainteresovani za ugradnju grudnih implanta da bi mogli da vide pogoršanje simptoma.

- Ako je neko na standardnim terapijama, uključujući ono što mi zovemo biološkim lekovima, i nastavi da ima jake upale, onda se pitate: "U redu, postoji li još nešto što pokreće ovaj imuni odgovor?" - kaže dr Zašin.

Dakle, on poziva pacijente da podele sa svojim lekarima da li su ranije imale implante u grudima ako imaju autoimunu bolest.

- Kada sam pregledala svaki centimetar mreže i osetila se naoružana znanjem, odlučila sam da potražim plastičnog hirurga da mi ukloni implante. Već sam razgovarala sa svojim reumatologom i plastičnim hirurgom o svojim simptomima, ali medicinska zajednica ne priznaje BII kao formalnu dijagnozu i na kraju su odluku prepustili meni. Znala sam da želim implante van.

Znala je da uklanjanje implanata u grudima ima potencijal da poboljša simptome, ali i da oni neće potpuno nestati, a RA neće biti izlečen. Rizik od komplikacija operacije eksplantacije je obično nizak, ali su postojali rizici. 

- Sklonija sam infekcijama jer uzimam biološki lek koji smanjuje sposobnost mog imunog sistema da se bori protiv infekcija. A ja sam se plašila da idem pod nož zbog ćerke. Ali potencijalne prednosti su bile veće od rizika za mene.

Otišla je na operaciju 15. decembra 2022. Operacija je prošla dobro i posle je imala drenažne cevi i nosila kompresijski grudnjak. Dan posle operacije, probudila se i lice joj nije bilo otečeno.

- Zapravo sam ponovo imala jagodice i moj Face ID je radio! Moje grudi više nisu bile teške, a osećala sam se kao da konačno mogu da udahnem. Posle 48 sati, prvi put sam se istuširala i osećala sam se kao nova osoba. Trebalo je da budem bez injekcija još mesec dana da bih oporavila moje telo, ali su moji simptomi RA počeli da jačaju i na kraju sam ponovo dobio prednizon i biološke injekcije.

Sada se posvetila širenju svesti o bolesti

Dr Zašin napominje da može proći oko šest meseci da se vidi poboljšanje simptoma RA nakon operacije.

- Prošlo je 12 nedelja od operacije i nadam se da će moje stanje nastaviti da se poboljšava. Sada imam više energije, a moja kosa i koža više nisu suve. Sada zapravo moram više da se tuširam jer mi se prirodna ulja vraćaju u kosu i kožu. Imala sam implantate 17 godina i moram da dozvolim svom telu vremena da zaleči toliko godina vredna oštećenja. Osećam se bolje samo znajući da sam uklonio strani predmet iz svog tela i osećam se samopouzdano u svojoj koži. Osećam novi osećaj moći nad donošenjem izbora da volim svoje telo takvo kakvo jeste. Nadam se da će s vremenom moje telo izlečiti i da će remisija biti moguća. Međutim, to je nada i nema garancije.

Njen cilj je da otvoreno i iskreno govori o svojim iskustvima kako bi drugi imali informacije koje ona nisam imala kada je donela odluku.

- Žene se često zanemaruju kada se žale na bolesti ili simptome. Neki medicinski stručnjaci ne prepoznaju bolest implantata u grudima kao pravi problem i, najverovatnije, o tome ćete saznati od prijatelja, društvenih medija ili članka u časopisu. Naučila sam da morate da se zalažete za sebe i svoje zdravlje - zaključuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA