Namirnice koje bi trebalo da jedu anemični ljudi: Povećavaju nivo hemoglobina u krvi
Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Ono učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.
Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva anemiju.
Glavna odlika anemije je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik, zbog smanjene koncentracije hemoglobina.
Kako biste podigli nivo hemoglobina i osnažili krv, obogatite svoju ishranu ovim namirnicama.
1. Voće i povrće
U svakodnevnu ishranu bi trebalo da uvedete kelj, nar, papriku, spanać, pomorandže, jagode, limun, repu, koprivu i zelje.
Napravite smuti ili salatu i uživajte.
2. Orašasti plodovi i semenke
Poznato je koliko su orašasti plodovi zdravi, te je poželjno da redovno jedete seme bundeve, pistaće, bademe, kikiriki, lešnik i orahe.
3. Proteini
Ukoliko imate anemiju poželjno je da unosite i proteine. To ćete uspeti tako što ćete jesti jaja, srnetinu, govedinu, losos i pileće belo meso.
4. Mahunarke i žitarice
Poželjno je da jedete leblebije, pasulj i sočivo, jer se sve tri namirnice odličan izvor gvožđa. Kada je reč o žitaricama, u svoju ishranu uvedite kinou i zob, piše pharmeasy.
(Telegraf)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.