Predgojaznost kod dece - alarm za roditelje: Nutricionista savetuje kako da dete smrša bez dijete
Višak kilograma nije samo estetski problem; on je okidač za pojavu brojnih hroničnih oboljenja počev od bolesti srca i krvnih sudova, preko povišenog krvnog pritiska do dijabetesa tipa 2.
Kod dece, višak kilograma često se na zdravstvenom nivou manifestuje pojavom ravnih stopala i krivom kičmom. Ukoliko roditelji ne prepoznaju i ne saniraju problem u samom startu, rizik da predgojazno dete izraste u gojaznog tinejdžera i kasnije gojaznu osobu je sve veći.
Iako u Srbiji važi pravilo da je dete zdravo samo ako je jedro i bucmasto, pogrešna postavka doživljaja zdravlja je i dovela do toga da nam mališani budu u riziku od hroničnih bolesti upravo zbog nepravilne ishrane, manjka fizičke aktivnosti i viška kilograma.
Predikcije objavljene u Svetskom atlasu gojaznosti su dramatične; do 2030. godine čak 18 odsto dece u Srbiji uzrasta od pet do 19 godina imaće problem sa gojaznošću. Reč je o armiji od 215.000 dece i mladih koja će postati “kandidati” za ispijanje “šake lekova” svakog dana ili davanje insulina prvenstveno zbog neadekvatnog stila života u najranijem detinjstvu.
O problemu predgojaznosti i gojaznosti kod dece razgovarali smo sa nutricionistom Dušankom Lacmanović.
- Princip ishrane dete uči od malih nogu, uz roditelje koji će mu usaditi zdrave navike po pitanju izbora namirnica - kaže za Telegraf.rs nutricionista Lacmanović.
- Za početak, važno je uvesti redovne obroke koji će biti posluživani u isto vreme ili u približno isto vreme. Doručak je obavezan i on ne sme da bude baziran na pekarskim proizvodima, iako je to roditeljima često najlakši i najjednostavniji izbor. Mnogo bolje rešenje je domaći umešen hleb sa premazom od putera i džema ili meda, kao i kajgana ili kačamak, nego najukusnija kifla ili bilo koje drugo pecivo iz pekare.
Sagovornica Telegrafa predlaže voćku za užinu, ali u izvornom obliku, ne kao sok.
- Poslednjih godina trend je da roditelji deci cede voće, mislivši da tako deca unose vitamine i minerale u organizam. Takav sok je svakako bolji od onog kupovnog u tetrapaku ili gaziranog soka koji deca vole, ali je lošiji izbor od cele voćke, jer sadrži puno šećera. Naime, voće sadrži vlakna koja su neophodna za dobar rad creva i sporije varenje, dok sok, slikovito rečeno, samo protrči kroz organizam i pun je šećera. Zato uvek dajte detetu celu voćku, a izblendan ili hladno ceđeni sok tek povremeno - savetuje nutricionista.
Bez obzira na to da li je dete izbriljivo kad je u pitanju kuvana hrana ili ne, uvek se, ističe naša sagovornica, mora voditi računa o dve stvari - o količini i načinu pripreme obroka.
- Dečji tanjir pun “do venca” trebalo bi da sadrži proteine, ugljene hidrate i zdrave masti, kao i sezonsku salatu koja je važna i zbog sadržaja vlakana i zbog minerala i vitamina. Da li će to biti neko od tradicionalnih jela koja se pripremaju na ovim prostorima poput kuvanog kupusa, graška, pasulja ili paprikaša, ili ćete detetu poslužiti šniclu, krompir i salatu uz parče integralnog hleba, svejedno je. Važno je da obrok bude pripremljen na zdrav način, bez prženja i pohovanja, bez prevelike količine masnoće i začina poput soli koja se kod nas koristi u velikim količinama - upozorava Lacmanović.
Večera bi mogla da bude slična doručku, uz posluživanje proje i mlečnih proizvoda, potaža i čorbica, salata od voća ili povrća uz dodatak sira ili jogurta, a povremeno i laganijih domaćih poslastica poput palačinki, sutlijaša ili griza na mleku.
Kad je reč o slatkišima, naša sagovornica daje prednost domaćim kolačima u odnosu na industrijske poslastice.
- Pored toga što kroz domaće kolače lišavamo dete unosa aditiva, tačno znamo koje sastojke smo upotrebili i koliko, na primer, šećera i brašna ima u poslastici. Preporuka je koristiti maslac za kolače i torte, a isključiti margarin; takođe, koristiti što manje šećera i što više voća, jer ono ima prirodnu slast. Komad kolača ili torte dva do tri puta nedeljno neće dovesti dete u stanje predgojaznosti ili gojaznosti ukoliko, naravno, vodimo računa i o ostalim namirnicama koje unosi - podseća sagovornica Telegrafa.
Ona ne spori da je u današnje vreme sve više roditelja koji se trude da svojoj deci obezbede organske namirnice i pozdravlja tu odluku. Ali, ističe, mnogo je važnije da roditelji sami spreme obroke i da zajedno obeduju sa decom.
- Zbog promenjenog stila života u odnosu na pre samo deset ili dvadeset godina, sve je više onih koji naručuju hranu preko dostave. Iako je takva hrana ukusna i rado je jedu i deca i odrasli, ona može da bude rizična za brzo i lako dobijanje viška kilograma. Naime, da bi bila ukusna i da bi zadržala svežinu, hrana iz dostave je puna šećera i soli koji vezuju vodu u organizmu i čine da se osećamo naduto i tromo posle obroka. Ukoliko naviknemo dete na takvu hranu, ono će se veoma brzo ugojiti, a onda će biti problematično i za njega i za nas da drži dijetu - upozorava nutricionista.
Šta da urade roditelji kad primete da je njihovo dete postalo bucmasto? Nutricionista Lacmanović daje jasne preporuke:
- Kao prvo, kontrolišite šta dete jede. Ukoliko je školskog uzrasta, spremite mu užinu u vidu sendviča od integralnog brašna, parčeta šunke i sveže salate. Isključite slatkiše i uvedite voće, odnosno domaće kolače jednom nedeljno. Vodite računa o tome da li dete pije dovoljno vode. Za detaljnije smernice razgovarajte sa stručnjakom koji će u odnosu na uzrast, kilažu i zdravstveno stanje deteta preporučiti ishranu - zaključuje nutricionista Lacmanović.
Video: Gojaznost i telesni deformiteti kod dece su sve češći danas, a rešenje problema je vrlo jednostavno
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Maja
Da manje jede...
Podelite komentar
Bgd
Kakvi sad nutricionisti? Pogledajte slike omladine iz 80-ih godina, iz 70-ih godina, svi dečaci - omladinci vitki, lepo građeni. Današnji muškarci debeli, ponavljam debeli! Nismo onda jeli po receptima nutricionista.
Podelite komentar