Ishrana bogata mastima i šećerima menja naš mozak: Sad je jasno zašto se javlja žudnja
Istraživači sa Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u saradnji sa Univerzitetom Jejl otkrili su da hrana bogata mastima i šećerom menja naš mozak, prenosi "Newsbeast".
Ako redovno, čak i u malim količinama unosimo namirnice bogate mastima i šećerima, mozak “uči” da ih konzumira u budućnosti.
Razlog zbog kog toliko volimo nezdravu i kaloričnu hranu i kako se ova sklonost razvija u našem mozgu, objašnjava Šarmili Edvin Tanaraia, vodeći autor studije, koji kaže: „Mislimo da mozak uči da joj dajemo prednost“.
Da bi testirali ovu hipotezu, istraživači su davali grupi dobrovoljaca mali puding sa visokim sadržajem masti i šećera svakog dana tokom osam nedelja, pored njihove uobičajene ishrane.
Druga grupa je dobila puding koji je sadržao isti broj kalorija, ali manje masti. Aktivnost mozga dobrovoljaca merena je pre i tokom osam nedelja.
Kakvi su bili rezultati?
Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera značajno se povećala u grupi koja je jela puding sa visokim sadržajem masti i šećera posle osam nedelja. Ovo je posebno aktiviralo dopaminergički sistem, područje u mozgu odgovorno za motivaciju i nagradu.
Istraživači pretpostavljaju da će se preferencija za slatku hranu nastaviti i nakon završetka studije. Kako objašnjava Mark Titgemajer sa istog instituta, koji je vodio studiju, „nove veze se stvaraju u mozgu i ne rastvaraju se tako brzo”.
- Na kraju krajeva, poenta učenja je da, kada jednom naučite nešto, ne zaboravite to tako lako - podseća Titgemajer.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.