Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija upozorava: Kontraceptivne pilule "povećavaju rizik od raka dojke za 30 odsto"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci su naglasili da je ukupan rizik od raka dojke kod mladih žena i dalje veoma nizak i izgleda da rizik opada kada žene prestanu da uzimaju pilule

  • 0
Kontracepcija, pilule Foto: Pixabay

Novo istraživanje pokazalo je da uzimanje određenih pilula za kontracepciju povećava rizik od raka dojke za 30 odsto.

Utvrđeno je i da druge vrste hormonske kontracepcije, uključujući spiralu, imaju isti povećan rizik, između 23 i 32 odsto, kazali su naučnici sa Univerziteta Oksford, piše "The Sun".

Studija, objavljena u časopisu "Plos Medicine", prva je koja je sveobuhvatno povezala sve oblike hormonske kontracepcije i bolesti.

Studija kaže da novija pilula koja sadrži samo progestogen, koju uzima polovina žena kojima je propisana pilula, nosi isti rizik od raka dojke kao kombinovana pilula - dostupna od 1961. godine.

Međutim, stručnjaci su naglasili da je ukupan rizik od raka dojke kod mladih žena i dalje veoma nizak i izgleda da rizik opada kada žene prestanu da uzimaju pilule.

rak dojke, karcinom dojke Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Oksford rekli su da su rizici znatno veći kod starijih žena nego kod onih u tinejdžerskim i dvadesetim godinama.

Iako su šanse za razvoj raka na kombinovanom kontraceptivu bile dobro poznate, novo istraživanje pruža svež uvid u noviju pilulu.

Autorka studije Kirstin Piri rekla je da rizike treba izmeriti u odnosu na "dobro utvrđene prednosti“ kontracepcije.

- Sve vrste kontraceptiva koji sadrže samo progestogen povezane su sa blagim povećanjem rizika od raka dojke, slično kao kod kombinovanih oralnih kontraceptiva - kazala je ona.

- Apsolutni višak rizika povezan sa upotrebom bilo koje vrste oralnih kontraceptiva biće manji kod žena koje ga koriste u mlađim nego u starijim godinama - dodala je Piri.

Kontracepcija, pilule, tablete, kondomi Foto:Shutterstock

Kombinovana i novija pilula

Kombinovana pilula koristi dva hormona - estrogen i progesteron - da spreči jajnike da ispuštaju jajnu ćeliju svakog meseca, i 99,7 odsto je efikasna protiv trudnoće.

Nasuprot tome, pilula koja sadrži samo progestogen sadrži samo jedan hormon i uzrokuje zgušnjavanje cervikalne sluzi, sprečavajući spermu da uđe u matericu, sa sličnim nivoom efikasnosti.

Obe pilule mogu da izazovu različite neželjene efekte, uključujući osetljive grudi i osećaj mučnine, a takođe mogu uticati na telesnu težinu, raspoloženje i libido kod nekih žena.

Lekari mogu da budu protiv kombinovane pilule ako u porodici imate istoriju raka dojke.

Veza između pilule i bolesti je slabo shvaćena, ali se pokazalo da hormoni koji se koriste u njima povećavaju rizik od nekih karcinoma dojke.

Najnovija studija, objavljena u "PLOS Medicine", uporedila je kako ove dve pilule utiču na rizik od bolesti.

Istraživači su pratili upotrebu kontraceptiva kod skoro 10 hiljada mlađih žena od 50 godina sa rakom dojke od 1996. do 2017. Upoređene su sa nešto više od 18 hiljada žena bez bolesti.

Žene koje su uzimale bilo koju pilulu imale su između 20 do 30 odsto veće šanse da razviju rak dojke.

Dr Kotrina Temsinajt, iz kompanije "Breast Cancer Now", rekla je da postoji mali povećan rizik od razvoja raka dojke kod žena dok koriste kontracepciju koja sadrži samo progesteron.

- Za obe vrste kontraceptiva, ako prestanete da ih koristite, ovaj dodatni rizik od raka dojke se smanjuje tokom vremena - objasnila je.

Video: Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA