Značaj žira u ljudskoj ishrani: Evo zašto ga zovu superhrana
Hrastov žir je prirodna biljka koja već vekovima raste po šumama u Srbiji. Ali, veliki broj ljudi smatra da je to biljka koja pogoduje samo životinjama koje žive u šumi ili se koristi za ishranu domađih životinja, pre svega svinja.
Međutim, otkrivamo vam da žir može da bude jako koristan u ljudskoj ishrani. Od njega se prave brašno, kafa, zatim krekeri. Brašno od žira je ukusno i hranljivo je kao i pšenično, ali je mnogo zdravije od njega.
Profesor Pavle Šoji već 25 godina godina izučava hrastov žir i bavi se pravljenjem proizvoda od žira.
Hrastov žir uspeo je da iskoristi za pravljenje različitih vrsta sirovina koje se mogu koristiti u svakodnevnoj ishrani. Upravo zahvaljujući njemu, mnoga domaćinstva se odlučuju da od žirovog brašna prave različite proizvode koji su izuzetno hranljivi i zdravi.
Profesor Pavle Šojić, u podcastu Teorija zdravlja, objašnjava koji su sve benefiti od žira.
- Drago mi je da ste mi dali priliku da obavestimo narod da u prirodi postoji potpuno prirodna i zdrava hrana kao što je hrastov žir. Ja sam inače magistar tehničkih nauka, ali volim prirodu odmalena i dugo živim na Kosmaju. Tamo sam u prirodi upoznao mnoge korisne stvari. Radio sam 40 godina u nastavi, a pri kraju radnog veka sam otkrio, boraveći na Kosmaju, da obiluje velikim prirodnim bogatstvom.
- Na početku sam se bavio lekovitim biljem, a onda sam krenuo na izučavanje žira. Literatura je bila oskudna, ali sam nekako nalazio knjige i iz njih naučio da je žir jako podesna hrana za ljude.
Kod ljudi vladaju predrasude da je žir hrana prevashodno za svinje, ali profesor Šojić ruši te mitove:
- Daću vam jedan primer. Ja otkupljujem žir iz cele Srbije i sa juga Srbije se javio jedan čovek da mi dotera određenu količinu žira da otkupim. Ja sam ga pitao zašto to ne koriste za životinje dole kod njih, prevashodno za svinje. On mi kaže da mu supruga govori: "Pa, nismo valjda tolika sirotinja da hranimo svinje žirom, a ne kukuruzom". A ja sam mu rekao da onda meni proda žir, pa da od tih para kupi kukuruz - kaže Šojić i dodaje:
- Žir je jedna potpuno prirodna hrana, od početka rasta, sazrevanja, skladištenja, upotrebe, bez ikakvih dodatnih hemijskih sredstava. Potpuno prirodan proizvod. Bilo je pokušaja uticaja na moju proizvodnju, nekih biznismena, koji su želeli da dodavanjem nekih hemijskih suspstanci poboljšaju ukus i tako ostvare profit, ali ja to nisam dozvolio. Žir je u sirovom stanju ima veću količinu tanina, a on je gorak. Kada spremate brašno ili hleb, ako date veću količinu, onda to bude gorko. Određenom tehnološkom obradom može se uticati da se smanji gorčina i prilagodi upotrebi ljudi.
Koja je razlika između žira i drugih vrsta brašna.
- Danas vrlo malo imate onih starih sorti žutog i belog kukuruza. To su sada sve hibridne vrste koje su tretirane hemijom, jer se bez toga ne može dobiti prinos. Kod žira nema hemije, nema dodavanja bilo kojih supstanci. Ja sam pravio hleb od žirovog brašna i to je bilo toliko tvrdo da se čekićem ne može razbiti. Tako da smo shvatili da se brašno mora dodavati u pšenično, kukuruzno ili neko drugo da bi se dobio hleb. Znači, druga brašna se obogaćuju brašnom od žira sa nekih 20-30 odsto da bi se dobio što kvalitetniji hleb ili drugo pecivo, testenine ili palačinke i slično. Brašno sadrži ugljene hidrate, masti i proteine, veliki broj minerala a takođe zadrži kompleks vitamina B, sem vitamina B12 koji je životinjskog porekla.
Osim brašna, postoji i izvesna kafa od žira.
- Kafa od žira zapravo nije klasična kafa. Mene je to asociralo na to, jer je u mlevenom obliku baš kao kafa, pa sam tako registrovao proizvod. Međutim, ova kafa od žira nema svojstva kafe, nema kofeina i ne razbuđuje organizam, ali ima minerale, vitamine, ugljene hidrate koji pomažu energetsku, gradivnu i zaštitinu funkciju tela.
- Takođe, za razliku od prave kafe, ova se pije sa sve talogom, koji je vrlo koristan. Inače, kafa od žira sadrži dosta gvožđa i može da se koristi u prevenciji nekih anemičnih stanja - objašnjava Pavle Šojić.
Međutim, jedan od najboljih proizvoda od žira je čuveni "kosmajski šejk".
- To je funkcionalna hrana koja se sastaoji od kafe od žira, organskohg belog kukuruza koji ima nisku termičku obradu i biljke konopljuše koja se dodaje u to. On se koristi za doručak, tako što se u šolju od 200 ml jogurta ubace dve supene kašike šejka, jedna supena kašika meda i imate doručak koji će zadovoljiti svbe potrebe za mastima, ugljenim hidratima i proteinima. Savetujem ljudima preko 50 godina da ako koriste šejk dodaju i pola iseckane banana i malo oraha da bi se poboljšao ukus.
Koje beneifite žir može da donese otkriva profesor Šojić:
- Žir ispunjava sve uslove zdrave hrane; ima energetsku, gradivnu i zaštitnu funkciju za koju su zaduženi minerali koji se nalaze u žiru poput kalijuma, natrijuma, fosfora, mangana, itd. Podesna je za sve tipove ljudi, za mesojede, vegetarijance, vegane kao i oni koji jedu sirovu hranu - objašnjava profesor Šojić
Opširnije o hranljivosti žira pogledajte u videu na početku teksta.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
najskuplji prsut
spanski jamon (hamon) iberico svinje jedu samo zireve a treba im minimalno tri godine da se hrane da bi se mogle klati
Podelite komentar
najvise volim
kesten pire
Podelite komentar
petarle
Zir jedu svinje,koliko znam
Podelite komentar