Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila je da ima "sindrom nervoznih creva": 24-godišnjoj učiteljici dijagnostikovan rak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova mlada devojka sinonim je za jaku volju koja joj je donela pobedu u životnoj borbi

  • 0
stomak, bolovi, doktor, pregled, boli stomak, rak debelog creva Foto: Shutterstock

Učiteljica na početku karijere uživala je u ispunjenom životu sa prijateljima i verenikom kada je naglo počela da oseća neprijatnost u stomaku.

Rak debelog creva nije bio na listi mogućih uzročnika simptoma koje je Karli Baret odjednom dobila.

Ova 24-godišnja, zdrava devojka nije imala ovu vrstu tumora u porodičnoj anamnezi, kao ni bilo kakve druge bolesti.

Primetila je krv u stolici, jak bol u stomaku, gubitak težine i opipljivu masu u stomaku.

Iako je "guglala" simptome, oni je nisu preterano brinuli jer je mislila da je njihov uzročnik ulcerativni kolitis, hemoroidi, Kronova bolest ili sindrom nervoznih creva.

Pri poseti ordinirajućem lekaru dobila je uput za gastroenterologa tek šest meseci kasnije, te ju je to dodatno razuverilo da je u pitanju nešto opasno.

- Imala sam 24 godine, bila sam premlada, nije mi palo napamet da rak može da se dogodi. Tad sam shvatila da genetika i godište nisu preduslov za dobijanje ove strašne bolesti, priča Karli, a prenosi "Yahoo".

Dijagnoza i lečenje

Njeni simptomi su se pogoršali znatno pre zakazanog termina kod specijaliste, te je i dijagnoza, na sreću, došla ranije.

Godine 2019, dok se vraćala sa odmora iz Evrope, osetila je "neopisiv" bol u stomaku koji ju je naterao da prilegne nasred aviona, za vreme leta. Pri sletanju, odvedena je u hitnu pomoć, gde su joj urađeni magnetni snimci i biopsija koji su pokazali treći stadijum raka creva.

- Bila sam u stanju šoka, ali moj mozak je odmah tražio rešenje, koje su mi opcije?

Hrabra učiteljica preživela je operaciju pri kojoj su joj otklonili tumor, veliki deo creva i jedan jajnik.

Kao doživetnu posledicu, mora da nosi "torbu za stomu".

Karli je znala šta je čeka pre operacije, te je zamrzla jajne ćelije jer je postojala velika šansa da će je hemioterapija verovatno "oterati" u ranu menopauzu, a nije želela sebi da uskrati šansu za potomstvo.

@moving4wardin4th The long version #teachersoftiktok #teachertok #lifeofateacher #dayinthelife #elementaryteacher #fourthgradeteacher #teacherlife #teacherroutine ♬ original sound - Carly Barrett

Prva hemioterapija nije uspela, a rak se vratio jači nego ikad i uznapredovao do četvrtog stadijuma.

Svaka sledeća runda takođe nije smanjivala tumor, te su joj doktori predložili da ode kući i "upokoji se" u komforu, okružena porodicom.

Ali, ona nije htela da odustane.

Pobeda

Postala je deo kliničkog ispitivanja za imunoterapijski lek atezolizumab, februara 2020. I desilo se čudo, rak je počeo da se smanjuje.

Danas je u stanju remisije i nema naznake povratka bolesti, a ona kaže da su doktori pozitivni po pitanju budućnosti i života bez raka.

Svaka četiri meseca ide na snimanja kako bi proverila da je sve u redu.

- Fizički sam super, funkcionišem normalno. Mentalno se još trudim da se vratim u prvobitno stanje pre raka, ali mislim da neću nikad, tako da se navikavam na neku drugu vrstu "normalnosti", hrabro ističe Karli Baret.

Prevencija

Iako se invanzivne metode poput kolonoskopije preporučuju tek od 45. godine, a kod muškaraca i malo ranije, ipak postoje izuzeci, te Baret apeluje da slušamo svoje telo i šta nam ono poručuje.

- Ne odlažite posetu lekaru iz straha, ja bih volela da sam na vreme otkrila svoj problem umesto što sam ga zanemarivala. Od ključne je važnosti reagovati na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA