4 načina da upravljate napadom panike: Disanje može da bude od ključnog značaja

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovaj anksiozni poremećaj javlja se kod svake desete osobe i najčešće je parališućeg karaktera

Otežano disanje, bolovi u grudima, znojenje i ubrzan rad srca samo su neki od simptoma paničnog napada.

Ovaj napad može se desiti iznenada i često onemogućava bilo kakvu reakciju, jer se osoba oseća kao da je paralizovana.

Mnogi koji imaju napade panike kažu da u tim trenucima osećaju kao da će umreti ili dobiti srčani udar, dok drugi opisuju panični napad kao da su izgubili kontrolu nad svojim telom, piše Newsbeast, prenoseći načine koji mogu da budu od pomoći u kriznim situacijama.

1. Tehnika 4:6

Za one koji su makar jednom u životu imali napad panike, poruka “udahni duboko” možda zvuči neozbiljno. Prema dr Janu Stenliju, psihologu sa Univerziteta Kolorado, ova tehnika zapravo funkcioniše, ali na specifičan način.

On preporučuje da izbacujete vazduh iz pluća nekoliko sekundi duže nego što traje udisaj. Pokušajte da vaš udisaj traje četiri sekunde, a izdisaj šest sekundi.

Spavanje, disanje Foto: Shutterstock

2. "Duga"

Dr Kerolin Rubenštajn, psiholog sa Floride, preporučuje osobama koje imaju napade panike da usredsrede svoja čula na nešto čime su okruženi i što bi moglo da im okupira kako vid, tako i misli.

- Pomislite na dugu. Ili potražite tri crvene stvari u prostoriji u kojoj se nalazite, a onda i tri žute, plave i zelene. Ovo su veoma efikasne metode, jer će zaokupiti vašu pažnju - ističe psiholog Rubenštajn.

Ostala “korisna ometanja” mogu da budu slušanje muzike ili izlazak na svež vazduh.

3. Vodite računa o svom držanju

Dr Karen Lin Kasidej, direktorka Centra za lečenje anksioznosti u Čikagu, izjavila je za DailyMail da osobe koje su sklone napadima panike treba da povedu računa o svom držanju i da stoje uspravno.

Promenjeno disanje i loše držanje mogu da pogoršaju simptome anksioznosti.

Žena, samopouzdanje, poslovna žena Foto:Shutterstock

- Stajanje ili sedenje u pozi koja oslikava vaše samopouzdanje ima psihološki podsticaj, jer poboljšava raspoloženje i nivo energije, dok u isto vreme smanjuje stres i anksioznost - objasnila je dr Kasidej.

4. Identifikujte napad

Za mnoge ljude, jednostavno identifikovanje napada panike može da deluje umirujuće. Potrebno je, takođe, promeniti ugao gledanja na panični napad i posmatrati ga bez reakcije.

- To je mentalni trik koji koristimo, a koji na neki način unosi logiku i kontrolu nad emocijama - otkrila je dr Rubenštajn.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA