Potresna priča mlade mame: "Nisu mi dali da se porodim prirodno, uradili su mi carski rez, pretili policijom"

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Devojka (23), čije identitet nije otkriven, rekla je da je dete želela da rodi prirodnim putem iako je prethodno imala dva carska reza, ali da je doktor to odbio, i pored uredne trudnoće

Mladoj majci iz Novog Južnog Velsa, koja je odbila da je porode carskim rezom, poslali su policiju na vrata i pretili su joj da će je sa lisicama na rukama odvesti u bolnicu.

Devojka (23), čije identitet nije otkriven, rekla je da je četvrto dete želela da rodi priodnim putem, iako je prethodno imala dva carska reza, ali da je doktor to odbio, iako je trudnoća bila uredna.

Mama tvrdi da je 10. avgusta 2021, dan nakon što je odbila da je porode carskim rezom, na svojim vratima ugledala radnicu Centra za socijalni rad i policiju, koji su došli da je na silu odvedu u bolnicu.

- Bila sam toliko umorna da sam mogla samo da plačem - priseća se mlada majka kako je izgledao taj dan.

Vlasti, sa druge strane, tvrde da je odluka o carskom rezu donesena iz najbolje namere po pacijentkinju i njeno dete.

- Rekli su mi da ću roditi mrtvo dete ako budem išla na prirodni porođaj. Rekli su mi da je moja vagina predebela i da će se moja beba zaglaviti. Znala sam da nisu u pravu. Znala sam veće žene od mene koje su prirodno rodile. Mene su plašili da neće moći da mi pomognu ako nešto krene po zlu - priča majka za "Daily Mail".

Majka kaže i da su joj rekli da "strahuju jer živi dalje od bolnice", te da možda ne bi stigla na vreme u bolnicu kada počnu trudovi.

- Meni to nije imalo smisla jer su se i druge žene iz mog mesta porađale u toj bolnici koja je udaljena 137 kilometara od nas, i nisu išle tamo ranije - priča majka.

Ona tvrdi da ju je policajka, koja joj se pojavila na vratima, plašila pričom o rođaki koja je dobila trudove i koja je izgubila bebu jer se na kraju porađala pokraj puta, jer nije uspela da stigne do bolnice.

- Znala sam da je to samo još jedna taktika zastrašivanja. Policajka mi je rekla da ću, ako ne pođem svojevoljno, u lisicama biti sprovedena - priča mlada mama.

Kako kaže, nije želela da njena deca vide kako im hapse majku, pa je zamolila da je puste da uzme svoju torbu za bolnicu.

- Bila sam prestravljena. Mislila sam da će mi oduzeti decu. Ušla sam u stan i plačući sam dovršila pakovanje torbe za porodilište", priča majka, koja nije želela da otkrije svoj identitet.

Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Potom je sprovedena do vozilja socijalne radnice, koja ju je odvela u drugu bolnicu, pošto ustanova u kojoj je želela da se porodi, nije imala slobodnih kreveta. Majka tvrdi da je socijalna radnica, po dolasku u bolnicu, policajki rekla da ostane ispred njene bolničke sobe.

Oko ponoći su je, kako tvrdi, premestili u bolnicu gde je htela da se porodi, ali da su je zaključali u bolničkoj sobi i ispred postavili stražara.

- Doktor nije ni došao da me obiđe do 10.30 sati narednog jutra - tvrdi majka.

Kada je doktor konačno stigao, mlada majka ga je molila da je porodi prirodno, govoreći da kod kuće ima dvoje male dece o kojima takođe treba da brine, te da je nakon prethodna dva carska reza bolovala od postporođajne depresije. Doktor joj je, kako tvrdi, tada rekao da bi za prirodan porođaj trebalo da ode u bolnicu u Melburnu, ali da će joj druga deca biti oduzeta.

- Poverovala sam mu. Bila sam preplašena. Toliko umorna da sam jedva držala oči otvorene - kaže devojka.

Na kraju su ona i njen suprug nevoljno pristali da je porode carskim rezom.

- Sve je bilo nekako zbrzano. Sve je u vrtlogu oko mene, a ja sam morala to da gledam. Bila sam toliko umorna i samo sam plakala, a sa mnom niko nije ni razgovarao - objašnjava majka.

Dva dana nakon što je otpuštena iz bolnice posle prinudnog carskog reza na vratima se, kako tvrdi, ponovo pojavila radnica centra za socijalni rad. Sledećih šest meseci bila je prinuđena da učestvuje u programu "Brighter Futures", programu rane intervencije koje radi na "izgradnji otpornosti u ugroženim porodicama sa malom decom“.

Mlada majka je rekla da zbog tog iskustva ima traume i da posećuje psihologa.

Baši Kumar, advokat specijalizovan za ljudska prava pri porođaju, rekao je da nerođeni fetus nije osoba po zakonu i da je vlada Novog Južnog Velsa postupila protivzakonito u ostvarivanju prava bebe u odnosu na prava majke.

- Intervenišući, nezakonito su primorali trudnicu da se podvrgne medicinskom lečenju - rekla je Kumar.

Iz centra za javno zdravlje su rekli da ovakve odluke donose stručnjaci u skladu sa tim šta je najbolje za majku i dete u datom trenutku.

Portparol Odeljenja za zajednicu i pravdu, koje je naložilo carski rez, saopštilo je da ne želi da komentariše ovaj slučaj, ali dodaju da je sve učinjeno kako bi se osigurala bezbednost deteta.

- Ovo uključuje zaštitu nerođene dece kada postoji zabrinutost za njihovu dobrobit - rekao je portparol.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA