Društvene mreže bruje o "toksičnim" uljima semenki: Stručnjak otkrio da li su zaista nezdrava

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prema rečima stručnjaka, postoji hrana koju ne bi trebalo da pržite na ovim uljima

Ulja semenki su sastavni deo zdrave ishrane, pogotovo ako je njihova konzumacija povezana s odgovarajućim unosom omega-3 masnim kiselinama.

Međutim, poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavljuju se video-snimcima u kojima pojedine osobe tvrde da ulja semenki uzrokuju upalu i da su toksična.

Ali, da li je to baš tako?

@santacruzmedicinals These seed oils are in everything bruh 😤 #seedoils #eathealthy #santacruzmedicinals ♬ DIVE IN! - SPED UP! - JELEEL!

Pre nego što saznate odgovor na ovo pitanje, prvo ćemo objasniti šta su zapravo ulja semenki.

Reč je o biljnim uljima napravljenima iz semenki raznih biljaka poput suncokreta, soje, grožđa i tako dalje...

- Ulja semenki dobijaju se mlevenjem i zagrevanjem semenki biljaka na visokim temperaturama kako bi masne kiseline koje sadrže oksidirale - objasnila je dijetetičarka Medi Paskuarieljo.

Ona kaže da određena prerađena hrana ne treba da se prži na ovim uljima.

- Ulja semenki se često pri izradi visoko prerađene hrane zagrejavaju na visoke temperature, što nije dobro za ljudsko zdravlje, posebno kada se zagreju na temperaturi iznad svoje tačke dimljenja. Taj spoj može dovesti do zdravstvenih problema poput poremećaja metabolizma i povećanog oksidativnog stresa, ali to ne znači da ta ulja ne smete zagrevati kod kuće pri kuvanju - naglašava ona.

Dijetičarka ističe da ova ulja sadrže različite količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su polinezasićene masti koje se smatraju zdravima.

- Količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina varira od jednog ulja do drugog. Na primer, laneno ulje sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, dok suncokretovo i sojino ulje imaju nešto manje, a ulje palminih koštica samo tragove, ali ne postoje istraživanja koja kažu da te kiseline utiču na upalne procese u telu - zaključuje ona, a prenosi Huffpost.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA