Carski rez žele skoro sve žene: Doktorka objašnjava kad se odustaje od prirodnog porođaja

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 10

Prirodni porođaj je lakši za oporavak i uvek je prvi izbor akušera dokle god su bezbedne i mama i beba

U Srbiji se više od 30 odsto porođaja završi takozvanim carskim rezom, a taj način trebalo bi da se primenjuje samo onda kada je neophodno, jer ne može da bude zamena za porođaj prirodnim putem.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnila je da se mora imati u vidu da je u porodilištima koja su na tercijarnom nivou, poput GAK „Narodni front“ ili „Višegradska“, normalo da ima više carskih rezova.

To su, podsetila je prof. Mitrović Jovanović, specijalizovane univerzitetske klinike u koje dolaze najkomplikovanije trudnoće koje same po sebi imaju veću učestalost carskog reza kao načina završetka porođaja.

- Veliki broj trudnoća mora da se završi sa 30, 31 ili 32 nedelje zbog različitih komplikacija, stanja majke ili stanja ploda. U takvim uslovima ne puštamo prirodni vaginalni porođaj, već radimo carskim rezom - istakla je prof. dr Mitrović Jovanović za RTS.

Medijski napisi o tome kako su se neke slavne ličnosti porodile carskim rezom ili trend da se bira datum porođaja stvorili supredrasude kod žena da je to bolji način porođaja.

S druge strane, podaci govore da je smrtnost žena koje se porode carskim rezom osam puta veća nego u slučaju onih koje su se porodile prirodnim putem.

- Vrlo često, koliko god mi predočimo prednosti prirodnog porođaja, žene su u startu bliže odluci da bi to trebalo da bude carski rez - rekla je prof. Mitrović Jovanović i dodala da žene žele porođaj carskim rezom čak i kada im naglasi da se princeza od Velsa, Kejt Midlton, tri puta porodila prirodnim putem.

Carski rez je ozbiljna hirurška intervencija. Ukoliko se radi o planiranom carskom rezu,  insistira se na tome da se radi u regionalnoj, spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji. Razlog je u potpunosti opravdan: tako će mama odmah po rođenju moći da vidi bebu i da na taj način ostvari prvi kontakt, koji izostaje kada se carski rez radi u opštoj anesteziji.

porođaj, porodilja, muž, žena Foto: Shutterstock

Ali, kako je objasnila prof. dr Mitrović Jovanović, u slučaju hitnog akušerstva, kad je ugrožen život majke ili deteta, onda se carski rez izvodi u opštoj anesteziji.

- U principu, prirodni porođaj je lakši za oporavak, majka može da se bavi detetom, može da ustane posle par sati čime se smanjuje rizik od embolije i tromboza. Kod carskog reza mora da se ispoštuje procedura. Uvek smo na strani prirodnog porođaja, dokle god su bezbedne i mama i beba - istakla je prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Prirodni porođaj traje nekoliko sati i za to vreme plod se priprema za „izlazak u ovaj svet“ i dolazi do postepene kolonizacije tokom prolaska kroz porođajni kanal, kako u respiratornom, tako i u digestivnom sistemu.

- Po nekim studijama, deca koja su rođena carskim rezom imaju mnogo veću učestalost autoimunih oboljenja, različitim bronhitima, astmom u detinjstvu, problema sa gojaznošću u kasnijem životu, jer gastrointestinalni trakt nije naseljen optimalnim mikroorganizmima - navela je prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Video: Mirković: Carski rez ne može da bude zamena za prirodni porođaj

(Telegraf/RTS)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    10. mart 2023 | 14:34

    Ako nemas vezu bebu od 4,5 kg radjas prirodno... I posle ti ne pada na pamet da imas jos dece! Sram ih bilo! Zene radjaju sve kasnije ako radjas prvo dete posle 40 mora carski! Samo da ne rade svoj posao, odvratni su!

  • Mama

    10. mart 2023 | 15:13

    Carski samo ako mora, zapamtite.

  • Aaaa

    10. mart 2023 | 13:36

    Carskim rezom se poradjaju sve poznate žene i ko platu!!!! Čekali su 16 sati da se mučim i prirodnim putem me porodili!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA